Beväpnade män mördade 28 busspassagerare i norra Kenya nära gränsen till Somalia. Foto: TT

al-Shabaab mördade resenärer

Uppdaterad
Publicerad

Beväpnade män mördade 28 busspassagerare i norra Kenya nära gränsen till Somalia. Den extrema somaliska islamiströrelsen al-Shabaab säger att dådet utfördes som hämnd.

”De som inte kunde läsa upp verser ur koranen sköts i huvudet”, säger ett vittne till BBC.

Attacken ägde rum i det oroliga distriktet Mandera som ligger vid gränsen till Somalia och Etiopien. Det finns gott om vapen i området på grund av närheten till inbördeskrigets Somalia där al-Shabaab bekämpar regeringen och styrkor från Afrikanska unionen.

Sköts i huvudet

Bussen med 60 passagerare var på väg till huvudstaden Nairobi när den stoppades av beväpnade män. Enligt polisen valde de ut de passagerare som inte var muslimer och mördade dem, skriver AFP. Något som även bekräftas av ett vittne som BBC har pratat med.

– De som inte kunde läsa upp verser ur koranen, tvingades lägga sig ner och en efter en sköts de i huvudet. De som bönade och bad om att skona dessa människor sköts också, säger Ahmed Mahat.

Flera attentat

Några timmar efter massakern meddelade en talesman för al-Shabaab att dådet var en hämnd för de räder kenyanska säkerhetsstyrkor genomfört den senaste veckan i hamnstaden Mombasa, rapporterar Reuters. En person dödades och mer än 350 personer greps när polisen genomförde razzior mot moskéer i staden i jakt på vapen och anhängare till al-Shabaab.

al-Shabaab har genomfört ett flertal attentat i Kenya efter att landet för tre år sedan sände in militär in i inbördeskrigets Somalia. Rörelsen låg bakom attacken mot köpcentret Westgate förra året där minst 67 människor dödades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.