30 mars: Nattens nyheter

Uppdaterad
Publicerad

Ultramassivt svart hål upptäckt med ny teknik

Ett av de största svarta hålen forskare någonsin observerat har nu upptäckts med hjälp av en ny sorts teknik, rapporterar Royal Astronomical Society (RAS).

– Hålet, som är ungefär 30 miljarder gånger vår sols massa, är ett av de största som någonsin upptäckts. Storleken är på den övre gränsen för hur stora vi tror att svarta hål teoretiskt kan bli, så det är en extremt spännande upptäckt, säger observationskosmologen James Nightingale, huvudförfattare av studien, till akademin.

Minst tolv döda efter färjebrand i Filippinerna

Minst tolv människor har omkommit och sju saknas fortfarande efter att en färja med cirka 250 passagerare och besättning fattade eld i södra Filippinerna, uppger myndigheterna på torsdagen.

Kustbevakningen, flottan, lokala fiskare och andra kommersiella fartyg har deltagit i räddningsinsatsen och plockat upp människor i havet som hoppat från det brinnande fartyget. Minst 23 skadade personer har förts till sjukhus.

Myndigheterna uppger att ett stort antal personer hade räddats under natten, men att det också finns risk för att myndigheterna räknat fel.

Färjan var på väg till staden Jolo i Sulu-provinsen från hamnstaden Zamboanga när den fattade eld strax innan midnatt i öprovinsen Basilan.

Experterna: Så länge kan inflationen äta upp din löneökning

Nu pågår förhandlingarna om ett nytt löneavtal mellan facken och arbetsgivarna i industrin. Löneökningarna man kommer överens om där sätter sedan nivån för resten av arbetsmarknaden. Den som väntar sig att lönen ska kompensera för inflationen lär dock bli besviken.

Ingångskravet från facken var 4,4 procents lönepåslag på ett år, arbetsgivarna svarade med 2 procent plus ett engångsbelopp på 3 000 kronor. Inflationen det senaste året har samtidigt varit långt högre, i februari låg Riksbankens inflationssiffra på 9,4 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.