De 39 döda hittades i en lastbil i ett industriområde utanför London. Foto: Ben Stansall, Afp, TT

39 döda hittade i lastbil – nu har ytterligare tre personer gripits

Uppdaterad
Publicerad

39 personer hittades döda i en lastbilscontainer öster om London. Lastbilschauffören greps omgående misstänkt för mord – och nu har ytterligare tre personer gripits.

Det var under natten mot onsdagen som en av de största mordutredningarna i brittisk historia inleddes efter att 39 personer hittats döda i en lastbilscontainer öster om London.

Tidigt greps lastbilschauffören, en 25-årig man från Nordirland, misstänkt för brott i samband med dödsfallen. Under fredagen har ytterligare tre gripanden gjorts.

Först greps en man och en kvinna, som båda är 38 år, enligt BBC. De greps i Warrington i norra England och misstänks för dråp och människosmuggling.

Vid en presskonferens på fredagskvällen uppgav polisen att ytterligare en person, en 48-årig man från Nordirland, gripits på flygplatsen Stansted utanför London. Även han misstänks för dråp och människosmuggling.

– Vi jobbar dygnet runt och har nu gripit en fjärde person, sa Pippa Mills vid Essex-polisen under presskonferensen.

Oklar nationalitet på offren

Flera razzior har genomförts på adresser som kopplas till den gripne föraren. Enligt initiala uppgifter i brittiska medier ska samtliga offer ha varit kinesiska medborgare. Men under fredagen har det framkommit uppgifter om att flera av dem kan ha varit från Vietnam.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har flera familjer i Vietnam kontaktat den vietnamesiska ambassaden i London och vädjat om hjälp att utreda om deras anhöriga finns bland offren.

Polisen vill inte kommentera nationaliteten på offren närmare utan väntar på ett officiellt svar på identiteten.

31 av offren var män och åtta var kvinnor. Det är i nuläget oklart vad dödsorsaken var.

– Vi ska ta reda på sanningen om vad som hände med de 39 personerna som hittades döda i en container i onsdags, sa Pippa Mills under presskonferensen på fredagskvällen.

Belgiska myndigheter inblandade

Polisen i Belgien är också inblandad i ärendet. Detta då containern, som de 39 offren hittades i, anlände till London via hamnen i belgiska Zeebrygge.

Den brittiska myndigheten National Crime Agency (NCA), som hanterar organiserad brottslighet som människosmuggling, har även de kopplats in i utredningen. Myndigheten sägs arbeta med att identifiera ”organiserade kriminella grupper som kan ha med fallet att göra”, enligt BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.