Turkiska räddningsarbetare i tjänst efter skalvet i Albanien. Foto: Visar Kryeziu/AP/TT

40 döda efter jordskalv i Albanien

Uppdaterad
Publicerad

Dödssiffran efter det kraftiga jordskalvet i Albanien i tisdags forsätter att stiga och 40 personer har dött, enligt landets försvarsdepartement. Men det är inte känt hur många som ligger begravda under rasmassorna.

”Ytterligare tio offer hittades under natten, vilket ger en totalsiffra på 40”, skriver försvarsdepartementet i ett uttalande i dag.

Albanien är Europas fattigaste land och skalvet i tisdags, som hade en magnitud på 6,4, orsakade stor förödelse. Hittills har 46 personer räddats och de vårdas nu på sjukhus.

Sverige på plats

Mer än 200 utländska experter deltar i sökinsatserna, och även Sverige ska delta i räddningsarbetet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bistår med en sök- och räddningsexpert som ska hjälpa till att samordna de nio räddningsteam som finns på plats.

Skalvet är det kraftigaste i Europa hittills under 2019 och kändes på många håll på Balkan och i regionen Puglia i södra Italien. Minst 250 efterskalv har också skakat landet, två av dem med magnituden 5.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.