Jessica Udén och hennes söner Charlie, 12 år, och Wilmer, 8 år, är tre av de totalt närmare 400 resenärer som är fast på Mallorca sedan i lördags. Foto: Privat

400 svenskar strandsatta på Mallorca efter flygplansstrul

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 400 resenärer är fast på ön Mallorca i Spanien efter lördagens teknikstrul med ett av Vings chartrade flygplan. Passagerarna har snart väntat i ett dygn på att få åka tillbaka till Sverige.

Det var under lördagsmorgonen som drygt 400 resenärer på väg till den spanska semesterön Mallorca inte kom iväg från Arlanda i Stockholm. Planet skulle ha lyft från Stockholm klockan 07.30 på lördagen men kunde inte avgå på grund av ett tekniskt fel redan i Palma på Mallorca.

I Palma väntade dessutom närmare 400 Ving-resenärer på att få åka tillbaka till Sverige. Deras plan skulle ha lyft vid klockan 12.30 på lördagen. Men så blev inte fallet.

Vänta ombord

Under lördagseftermiddagen kom besked om en ny avgångstid, klockan 03. Resenärerna kördes då tillbaka till hotell i närheten för mat och dryck.

Mitt i natten kördes passagerarna tillbaka till flygplatsen, och där blev det en lång väntan. Den nya beräknade avgångstiden sattes till klockan 04.30 på söndagsmorgonen, enligt Vings kommunikationschef Fredrik Henriksson. Men så blev inte fallet.

– När de fick gå ombord på flyget var det nya tekniska indikationer som gjorde att man fick vänta ombord. Det visade sig sedan att tekniker måste titta på flyget och de passagerarna har nu fått gå av planet, säger Vings kommunikationschef Fredrik Henriksson till SVT Nyheter.

Tillbaka till hotell igen

Fredrik Henriksson berättar att samtliga resenärer som blev fast på planet i Palma under söndagsmorgonen nu har fått åka med bussar tillbaka till hotell i Palma.

– Det är beklagligt att det var det här flyget som redan var kraftigt försenat, säger han.

Resenär: ”En enda väntan”

Resenären Jessica Udén från Eskilstuna är en av de drabbade resenärerna på Mallorca.

– Vi har blivit utplacerade på lite olika ställen som jag har förstått det. Vi har blivit bussade till ett hotell i Magaluf vid stranden, säger hon.

Under tiden som SVT Nyheter pratar med Jessica Udén under söndagsförmiddagen får hon veta att det inte finns några lediga rum där och att det är fel hotell.

– Alla är väldigt trötta och hungriga. Hela dygnet har varit en enda väntan, säger hon.

Ingen semester

Jessica Udén säger att personalen på plats är fantastisk, men att hon hade önskat mer.

– I natt fick vi en voucher på tio euro för mat på flygplatsen. Vill vi ha vatten måste vi gå och köpa det själva, säger hon.

Enligt den information som det har fått från Ving kommer de inte få någon ersättning. Flygbolaget ser det som ”förlängd semester”.

– Och det är det inte. Det här är bara en väntan i värme. Det kommer nog bli ramaskri om det inte blir ersättning för oss.

Fredrik Henriksson meddelar under söndagseftermiddagen att den nya beräknade avgångstiden för planet är klockan 23 söndag kväll, vilket resenärerna har informerats om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.