Läkare Utan Gränsers center i Maiduguri, Nigeria. Foto: TT Arkiv

450.000 barn lider av undernäring i Nigeria

Uppdaterad
Publicerad

I Nigeria riskerar tiotusentals barn att svälta ihjäl i år. Sett till antalet drabbade är det den mest omfattande humanitära krisen just nu på hela den afrikanska kontinenten, och FN vädjar om akut nödhjälp.

– Vi har 450.000 barn under det här året som lider av akut undernäring, och våra uppskattningar är att om vi inte når dem så kommer ungefär 25 procent att dö under det här året. Så därför är det väldigt angeläget att vi så snart som möjligt når ut till de här barnen!

Peter Lundberg är FN:s biträdande humanitära samordnare för Nigeria. Han ser bistert sammanbiten ut och betonar gång på gång allvaret i situationen.

Behövs mer pengar

Totalt är 7 miljoner människor i Nigeria i behov av nödhjälp. Förra året begärde FN motsvarande drygt fyra miljarder kronor för nödhjälp till Nigeria men fick bara in omkring hälften av pengarna. I år behövs mer än det dubbla.

– Det har funnits och finns fickor av svält och det finns fortfarande områden i nordöstra Nigeria som vi inte har fullt tillträde till. Jag vet att människor försökt överleva på gräs och dylikt. Men det de flesta gör är att de försöker förflytta sig, ofta till fots under en lång lång period. Och de tar sig från landsbygdsområden som är väldigt hårt angripna in till mer urbana miljöer. Det gör att vi har närmare 1,8 miljoner internflyktingar i nordöstra Nigeria.

Fortfarande farliga

Den islamistiska terrorgruppen Boko Harams framfart har drabbat nordöstra Nigeria hårt. Men det är först på senare tid när den nigerianska armén åtminstone delvis tryckt tillbaka gruppen som krisens omfattning blivit känd.

– Stora områden är fortfarande farliga, både för lokalbefolkningen och internationella hjälparbetare. Vår personal reser ofta till här platserna med helikopter därför att vägarna är så pass osäkra. Våra hjälpkonvojer drabbas ofta av bakhåll och överfall, säger Peter Lundberg.

Svenska SIDA har förstärkt biståndet til internflyktingarna med 95 miljoner kronor. Men Peter Lundberg menar att omvärldens stöd kommer att behövas under lång tid framöver.

– För att man ska bryta den här cykeln av våld, tröstlöshet och hopplöshet så måste Nigeria i första ledet men med hjälp av det internationella samfundet skapa förutsättningar för att få de tillbaks de här väldigt stora områdena i nordöstra Nigeria till en positiv utveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.