70 000 vårdanställda riskerar att sparkas efter nya vaccinkrav

Uppdaterad
Publicerad

Situationen väntas bli kritisk på sjukhusen i New York när tusentals inom vården kan bli uppsagda. Myndigheter krävde i augusti att all sjukhuspersonal ska vaccinera sig mot covid–19 innan den 27 september. De som vägrar riskerar att bli uppsagda från sina jobb.

Vårdpersonal kan få tillbaka sin anställning om de väljer att vaccinera sig. I New York är det ungefär 16 % som inte är fullvaccinerade vilket motsvarar ca 70 000 vårdanställda.

Guvernör Kathy Hochul berättar i en presskonferens om kravet, som på måndagen trädde i kraft.

– Enda sättet att komma till rätta med det här viruset är att se till att alla är vaccinerade, speciellt personal som tar hand om sjuka personer, säger Hochul.

Kritik har riktats mot kravet och i videon kan vi se vaccinmotståndare demonstrera på stadens gator.

Rättelse: I en tidigare version av texten angavs siffran 450 000. Det var felaktigt – rätt siffra är omkring 70 000 vårdanställda.

Se Guvernörens uttalande i klippet ovan.

Även United Airlines gör ”ett oerhört svårt beslut”

Omkring 600 anställda hos flygbolaget United Airlines kan räkna med att få sparken. Orsaken: de vägrade att gå med på bolagets riktlinjer om att alla anställda ska vara fullvaccinerade.

I interninfo som BBC tagit del av kallar bolaget det för ”ett oerhört svårt beslut” efter att en minoritet av de totalt 67 000 anställda inte gått med på kraven inför den deadline som var i måndags. Ytterligare 2 000 anställda har begärt undantag för den nya policyregeln.

United verkar dock inte ha svårt att fylla de nu uppkomna luckorna. Enligt flygbolaget har man fått 20 000 ansökningar till omkring 2 000 tjänster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.