Gråtande barn som springer från en bomb under Vietnamkriget

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilden på flickan Kim Phuc är en av världens mest ikoniska nyhetsbilder från Vietnamkriget. Se hela inslaget för att ta reda på hur Vietnamkriget påverkar världen än i dag – med arkivmaterial från SVT. Foto: NICK UT

50 år sen Vietnamkrigets slut – så påverkar det världen än idag

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått 50 år sedan Saigons fall och det som blev slutet på Vietnamkriget.

Det historiska arvet från en av kalla krigets största konflikter lämnar fortfarande efterskalv i omvärlden och den moderna krigföringen.

Enligt militärhistorikern och Vietnam-kännaren Marco Smedberg, kallades kriget för det första TV-kriget.

Pressen fick följa med den amerikanska militären på olika uppdrag i stridsfältet, vilket gjorde att amerikanerna kunde följa kriget dygnet runt från vardagsrummet.

Det skapade ett enormt genomslag kring debatten om den brutala amerikanska krigföringen i Vietnam, med massiva protester i USA och runt om i världen, där många krävde att landet skulle dra sig ur kriget.

– USA besegrades inte på slagfältet i Vietnam, utan de besegrades av att den krigströtta hemmaopinionen tröttnade på kriget och ville inte stödja presidenten i att fortsätta, säger Marco Smedberg.

Lade grunden för ny teknik

USA:s anseende efter kriget var skadat och den amerikanska militären ansåg ha tappat ansiktet efter att ha blivit besegrade.

Samtidigt blev Vietnamkriget en viktig möjlighet för USA, att kunna utveckla krigsteknologier och militära strategier, exempelvis stridshelikoptrar, GPS-systemet – vilket finns i dagens mobiltelefoner – och förbättring av precisering av laserstyrd bombteknik.

Enligt Marco Smedberg så kan man se det i dagens krigföring i Ukraina.

– Den här utvecklingen har bara fortsatt. Vi ser ju Ukraina idag användningen av ”smarta vapen”. Nu har det dessutom tagit steget med drönare, som nästan har tagit en ny dimension i krigföringen.

Trump pausar saneringsarbete

Vietnamkriget blev också en möjlighet för amerikanerna att testa nya metoder för kemisk krigföring, exempelvis växtbekämpningsmedlet ”agent orange” som användes för att kunna hitta gerillaförband och trupper i djungeln. Enligt Dagens Nyheter spreds 80 miljoner liter av giftet över hela Vietnam.

USA har efter kriget spenderat miljontals dollar på saneringsarbete, men än i dag drabbas det vietnamesiska folket av bland annat cancer, immunsjukdomar och allvarliga missbildningar på grund av medlets effekter.

Nu pausar USA biståndet för saneringsarbetet, vilket kan påverka den diplomatiska relationen mellan Vietnam och USA.

– Förtroendet har ökat gradvis och är väldigt lätt att rasera. Det finns goda skäl för Hanoi att vara försiktiga, säger vietnamesiska statsvetaren Nguyen Khac Giang till AP.

Se hela inslaget med militärhistorikern Marco Smedberg om de globala konsekvenserna av kriget – med arkivmaterial från SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.