Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt till vänster och en bild över förrödelsen på Bahamas till höger Foto: SVT Nyheter/Andrew Caballero-Reynolds

50 döda och tusentals skadade efter orkanen Dorian på Bahamas

Publicerad

Omkring 50 personer uppges ha dött och tusentals saknas på Bahamas efter orkanen Dorians framfart förra veckan. Enligt SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt beräknas dödssiffran att stiga mycket mer.
-Stanken av döda kroppar slog emot en norsk kollega när han landade på ön Great Abaco.

Upp emot 70 000 personer rapporteras vara i behov av nödhjälp. SVT:s Carina Berfeldt uppger att minst 50 personer uppges ha dött på Bahamas men att siffran befaras att stiga kraftigt.

-Jag pratade med en norsk kollega ifrån NRK som var på Abaco i dag. När han landade så slog stanken av döda kroppar över honom. Det gick inte att se kropparna, men man kunde känna de ligga under rasmassorna, säger Carina Bergfeldt från Houston i delstaten Texas.

”Logistisk mardröm att ta sig framåt”

Ön Great Abaco i öriket uppges vara värst drabbat, där 90 procent av infrastrukturen sägs vara utslagen. Enligt Carina Bergfeldt gör den förstörda infrastrukturen det svårt att få fram hjälpinsatser till ön.

-Det är en logistisk mardröm att ta sig till platser på Great Abaco och att försöka hjälpa, säger Carina Bergfeldt.

”Vill hjälpa – men det är svårt”

Amerikanska kustbevakningen är tillsammans med hjälporganisationen US Aid på plats i Bahamas, där sistnämnda ska ha skickat 50 ton mat och förnödenheter. US Aid betonar samtidigt svårigheterna med att få nå fram med dess hjälpinsatser.

– Abaco och de andra mest sargade öarna är så förstörda att man inte ens kan bygga upp tillfälliga lager. Man kan inte ta sig framåt, det finns ingen elektricitet, det finns inte tillräckligt med generatorer. Viljan att hjälpa finns, men det är svårt att genomföra det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer