Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se sammanfattningen av Tysklands största bedrägeriskandal i modern historia. Foto: Wirecard: Männen som lurade Tyskland/SVT

Det här är Wirecardskandalen

Uppdaterad
Publicerad

Wirecard var Tysklands motsvarighet till techföretag från Silicon Valley och ledande inom digitala betallösningar. På 15 år växte företaget med 40 000 procent och blev större än Deutsche Bank. Men en bokföringsskandal gjorde det värdelöst på mindre än en vecka. 

När Wirecard grundades i München 1999 jobbade de med betallösningar för porrsajter och nätkasinon. Men på 2010-talet expanderade de till andra branscher, och utvecklingen gick spikrakt uppåt. 2018 listades Wirecard i det tyska börsindexet DAX, vilket officiellt gjorde det till ett av Tysklands 30 mest värdefulla företag på aktiemarknaden.  

Men sommaren 2020, efter en rad avslöjanden och larm från anonyma visselblåsare, erkände Wirecard att runt två miljarder euro saknades i företagets bokföring. Det beskrivs som Tysklands största bedrägeriskandal i efterkrigstid, och tusentals investerare och småsparare förlorade sina pengar.

Tre personer från Wirecards tidigare ledning står nu åtalade för ekobrott. Enligt nyhetsbyrån Reuters riskerar den före detta vd:n upp till 15 års fängelse, men nekar till alla anklagelser om brott. Personer i Wirecards ledning har sökts av dokumentärskaparna av Wirecard: Männen som lurade Tyskland men avböjt att kommentera eller inte gått att nå.

Se Wirecard: Männen som lurade Tyskland på SVT Play, eller torsdag den 8 december klockan 22:30 i SVT1. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.