Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör visselblåsaren som upptäckte bedrägeriet: ”Gjorde allt möjligt för att krossa mig”. Foto: Wirecard: Männen som lurade Tyskland/SVT

Ett av Tyskland största bedrägeriskandaler – nu har rättegången startat

Uppdaterad
Publicerad

Pav Gill är en av visselblåsarna som fick den tyska betaljätten Wirecard på fall. När han upptäckte bluffakturor och misstänkt penningtvätt för miljontals euro försökte företaget tysta honom med hot och mutor, uppger han.

– Jag hade hela det här tyska jättebolaget emot mig, säger han i dokumentären Wirecard: Männen som lurade Tyskland.

Wirecard var fram till 2020 ett globalt ledande företag inom digitala betallösningar. Men när ett hål på närmare två miljarder euro hittades i företagets bokföring gick det i konkurs med 23 miljarder euro i skulder.

Wirecard har medgett att pengarna i deras bokföring saknas och misstänks för att på olika sätt ha blåst upp sina siffror för att driva upp sitt eget aktiepris och manipulera marknaden.

På torsdagen inleddes rättegången mot tre personer i den tidigare företagsledningen, som åtalas för bland annat bedrägeri, bokföringsbrott och marknadsmanipulering. Enligt nyhetsbyrån Reuters riskerar den före detta vd:n upp till 15 års fängelse enligt tysk lag, men nekar till alla anklagelser om brott.

Personer i Wirecards ledning har sökts av dokumentärskaparna av Wirecard: Männen som lurade Tyskland men avböjt att kommentera eller inte gått att nå.

Visselblåsare avslöjade skandalen 

I dokumentären träder två tidigare anonyma medarbetare fram och berättar hur de upptäckte korruption och bedrägeri i företaget.  

– Vi hade goda skäl att vara anonyma eftersom vi hotades, förföljdes och trakasserades, säger en av visselblåsarna Pav Gill. 

Flera i den tidigare företagsledningen flydde landet när skandalen briserade, och är fortfarande internationellt efterlysta. 

Enligt Reuters är 100 rättegångsdagar avsatta för fallet. Myndigheter i mer än 20 länder har blivit inblandade, från Singapore till Ryssland. Domen väntas inte komma förrän tidigast 2024.

Se Wirecard: Männen som lurade Tyskland på SVT Play, eller torsdag den 8 december klockan 22:30 i SVT1.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.