Japans premiärminister Shinzo Abe lägger en krans vid ceremonin i Nagasakis fredspark. Foto: TT

70 år senare tystnade Nagasaki igen

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 11.02 höll japanska Nagasaki en tyst minut. Vid det klockslaget på söndagen var det exakt 70 år sedan atombomben föll över staden, den 9 augusti 1945, och skrev ett av de avslutande kapitlen på andra världskriget.

Bomben, som släpptes bara tre dygn efter den över Hiroshima, krävde mer än 70.000 liv. Det egentliga målet, Kokura, skymdes av moln, så besättningen på det amerikanska bombplanet beslöt att släppa bomben ”Fat man” över Nagasaki istället.

70 år senare lade Japans premiärminister Shinzo Abe ner en krans av blommor och talade, precis som vid minneshögtiden i Hiroshima häromdagen, om landets mission att bidra till en värld utan kärnvapen. Han sade också att landet ska fortsätta stå fast vid principen att inte producera, inneha eller tillåta kärnvapen på japansk mark – något han kritiserats för att inte ha nämnt i Hiroshima.

70 år sedan atombomberna över Hiroshima och Nagasaki

Borgmästare uttryckte oro

Frågan är extra känslig med tanke på att han politiskt försöker utvidga rollen för de japanska självförsvarstrupperna, som sedan kriget enligt lag inte får strida utomlands. Nagasakis borgmästare Tomihisa Taue lyfte den nya inriktningen under sitt tal vid ceremonin.

– Oro och ångest sprider sig nu ibland oss, att löftet som gjordes för 70 år sedan och principen om fred i den japanska konstitutionen nu kan undermineras, sade han och fick en högljudd applåd.

Kärnreaktor ska starta igen

Atombomben ”Fat man” släpptes dagarna efter det att historiens första atombombning riktats mot Hiroshima, där 140 000 människor förlorade sina liv, inklusive de som senare dog av strålskador.

Men minnesceremonierna ses också i sammanhanget att det bara är dagar kvar till den planerade starten av den första kärnreaktorn i Japan efter totalstoppet grundat i atomkraftskatastrofen i Fukushima 2011. Abe har argumenterat starkt för att köra igång reaktorerna igen, trots en stor folklig opinion emot.

Fakta: Stillahavskriget

Andra världskriget utvidgades till Stilla havet när Japan attackerade USA:s flottbas Pearl Harbor på Hawaii den 7 december 1941. Samtidigt attackerades brittiska och nederländska besittningar i Sydostasien.

Japan hade stora framgångar till en början, men kriget vände när USA vann slaget vid Midway i juni 1942. Under 1943 påbörjades en amerikansk motoffensiv som ledde till att Japan förlorade nästan alla militära stödjepunkter i Stilla havet.

Under 1945 erövrade USA öarna Iwo Jima och Okinawa utanför Japan. I båda fallen bjöd japanerna på extremt hårt motstånd och USA förlorade 27 000 soldater.

Kriget tog slut när Japan kapitulerade, efter atombomberna, den 15 augusti 1945.

Fakta: Japans krigsmakt

Under andra världskriget hade Japan en enorm krigsmakt som förde angreppskrig i flera riktningar. Men förlusterna blev stora: cirka 2,3 miljoner stupade soldater och 600 000 dödade civila.

I dag har Japan en liten försvarsmakt som omfattar 240 000 personer. Den kallas Japans självförsvarsstyrkor eftersom landet efter nederlaget i kriget har en konstitution som formellt förbjuder landet att hålla sig med militära stridskrafter.

Ett förbud finns även mot att sätta in japansk militär utanför landets gränser. Detta håller dock på att luckras upp. En omtolkning av lagen har föreslagits som går ut på att japanska styrkor ska kunna skickas utomlands, vilket delvis är en effekt av att risken för en framtida konfrontation med Kina har ökat.

Fakta: Kärnvapen i världen

Antalet länder med kärnvapen har långsamt ökat sedan 1945. I dag omfattar listan nio länder.

Antalet kärnvapen nådde en topp 1986. Då fanns enligt den officiella statistiken drygt 65 000 stridsspetsar i världen.

Sedan dess har antalet successivt minskat, som ett resultat av att USA och Ryssland har enats om ömsesidig nedrustning. Totalt finns i dag cirka 16 300 stridsspetsar, varav 8 000 i Ryssland och 7 300 i USA. Frankrike har 300, Kina 250, Storbritannien 225, Israel 80, Pakistan 100-120, Indien 90-110 och Nordkorea 0-10.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

70 år sedan atombomberna över Hiroshima och Nagasaki

Mer i ämnet