Dödstalet väntas stiga efter ett jordskred i Filippinerna. Foto: AP Photo/Aaron Favila

70-tal personer begravda i jordskred i Filippinerna

Uppdaterad
Publicerad

Över 70 personer befaras ha omkommit i ett jordskred i Filippinerna orsakat av ovädret Mangkhut. Det svåra räddningsarbetet pågår och hittills har ett 40-tal kroppar grävts upp ur jordmassorna, enligt lokala medier.

En bergsida rasade ner över det trevåningshus dit gruvarbetare och deras familjer tagit sin tillflykt undan Mangkhut. Det svåra oväder som plågade Filippinerna i början av den gångna helgen innan det drog vidare mot Hongkong och södra Kina.

Uppgifterna om hur många personer som begravts i rasmassorna går isär, men enligt den inhemska tidningen Philippine star kan det röra sig om så många som ett 100-tal. Hittills har räddningsarbetare grävt fram 43 kroppar men fortfarande saknas många och dödstalet väntas stiga.

Enligt en filippinsk borgmästare är det osannolikt att resten som är begravda i ramassorna hittas vid liv, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Jordmassorna begravde ett trevåningshus i byn Ucab. Foto: AP Photo/Aaron Favila

”Inga tecken på liv”

– Vi befinner oss ovanför byggnaden och vi ser inga tecken på liv, sade den lokala polischefen Lyndon Mencio till en lokalradiostation på söndagen när han deltog i räddningsarbetet.

Jordskredet inträffade i byn Ucab i den hårt drabbade Benguet-provinsen.

Efter händelsen har myndigheter tillfälligt förbjudit gruvarbete i regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.