73-åriga aktivisten Nina Bahinskaja har gripits för andra gången av belarusisk polis. Foto: AP/TT

73-årig aktivist åter gripen i oroligt Belarus

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetsstyrkor i Belarus har återigen gripit demonstranter i huvudstaden Minsk. Enligt videoinspelningar som lagts ut på sociala medier är en av de gripna Nina Bahinskaja, en 73-årig geolog som har deltagit i protestyttringar i landet under många år.

Protesterna mot Aleksandr Lukasjenko, som anklagas för att ha fuskat sig till presidentposten i valet den 9 augusti, fortsätter.

– Vår president är Sveta, skanderade en grupp kvinnor innan de bryskt fördes i väg av kravallpolis.

Sveta syftar på oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja som för närvarande befinner sig i exil av rädsla för att utsättas för repressalier av maktapparaten runt Lukasjenko.

Nina Bahinskaja, som ofta tagit täten i protesterna i Belarus, greps även förra helgen men släpptes senare, enligt människorättsorganisationen Vjasna.

Bär oppositionsflaggan

Flera av demonstranterna, inklusive Bahinskaja, har under protesterna burit på oppositionens vit-röd-vita flagga som är den flagga som blev landets efter frigörelsen från Sovjetunionen 1991. Fyra år senare när Lukasjenko tog makten skrotades den vit-röd-vita flaggan.

Belarus 66-årige president Aleksandr Lukasjenko brukar kallas Europas sista diktator. I onsdags överraskade han omvärlden och medborgarna i Belarus när han plötsligt lät sig sväras in för en ny mandatperiod som landets president.

Efter presidentvalet i augusti utbröt protester av en omfattning som inte skådats sedan Sovjetunionens upplösning. Tusentals personer har sedan dess gripits och vittnesmålen om polismisshandel och tortyr är många.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.