Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur poliserna knuffade den äldre mannen till marken. Foto: Mike Desmond/WBFO/AP

75-årig man till sjukhus efter att ha knuffats av polis i USA

Uppdaterad
Publicerad
En 75-årig man knuffades av två poliser så allvarligt att han nu vårdas på sjukhus. Poliserna stängdes av sina arbeten omedelbart. Nu lämnar 57 poliser på samma station sina tjänster – i protest mot att deras kollegor har stängts av.

Händelsen har fångats på film. På bilderna syns den äldre herren knuffas, för att sedan stappla bakåt, tappa balansen och falla till marken.

I  ljudupptagningen hörs hur poliserna skriker att han ska flytta på sig och sedan hur mannens huvud slår i trottoaren. Det går att se hur han blöder efter fallet. Händelsen inträffade på fredagen. En utredning av händelsen har nu inletts.

– Det vi såg i går kväll framför stadshuset är oacceptabelt. Vi blev alla illa berörda av det som hände, säger Mark Poloncarz, Erie County Executive, rapporterar AP.

Lämnar i protest

57 poliser lämnar nu Buffalopolisens kravallstyrka i protest mot att deras kollegor som knuffade 75-åringen har stängts av utan lön till följd av händelsen. Det skriver Buffalo news.

– De 57 avgår i protest mot behandlingen av två av deras kollegor som helt enkelt genomfört order, säger Buffalopolisens fackklubbsordförande John Evans.

Poliserna har inte sagt upp sig från polisen, utan bara från Buffalopolisens kravallstyrka som jobbar med de pågående demonstrationerna i staden, som är en del av protester efter George Floyd död. Styrkan kallas på engelska för ”emergency response team”. Det rapporterar CNN.

The Sydney Morning Herald skriver att poliserna lämnat kravallstyrkan också för att polisfacket inte kommer ge juridiskt stöd för det som händer i samband med arbete som utförs av enheten. Kravallstyrkan är frivillig att ingå i.

”Vaken och vid medvetande”

En advokat som företräder mannen säger i ett uttalande att han är ”vaken och vid medvetande” rapporterar CNN.

– Han begär lugn och ro för sig själv och sin familj så han kan återhämta sig, säger advokat Kelly V. Zarone och fortsätter:

– Han uppskattar alla hälsningar som han har fått och vill att protesterna fortsätter på ett fredligt sätt.

Kräver inte avsked

Buffalos borgmästaren Byron Brown säger att han vill att de två avstängda poliserna ska få en rättvis rättsprocess.

– Men jag kräver inte att de ska avskedas, säger han rapporterar CNN.

Protesterna som pågår i USA började efter att en svart man, George Floyd, dog i samband med ett brutalt polisingripande i Minneapolis den 25 maj. Hans död har lett till stora protester och oroligheter över hela USA, men även i andra delar av världen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protesterna i USA efter George Floyds död

Mer i ämnet