Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se det långa tåget utav fiskebåtar när de åker in i den engelska hamnen. Foto: Gary Grimshaw/Oliver Pinel

Fiskebåtar i protest i Engelska kanalen – krigsfartyg kallades in

Uppdaterad
Publicerad

Det stormar i fiskevattnet vid Jersey i Engelska kanalen. Enligt BBC samlades drygt 60 franska fiskebåtar för protestera mot brittiska fiskeregler. Demonstrationen ebbade ut efter lokala politiker pratat med fransmännen.

Efter Storbritanniens utträde ur EU anser franska fiskare att de begränsas i sitt fiske. Fiskarna anser att Storbritannien tar alldeles för lång tid på sig att utfärda de licenser som behövs. Både Storbritannien och Frankrike kallade under torsdagen in patrullbåtar till vattnet där protesterna hölls:

– Vår önskan är inte att skapa spänningar, utan att få till en snabb och fullständig tillämpning av (brexit-) avtalet, säger Frankrikes EU-minister Clément Beaune. Han tillägger att landet inte kommer låta sig skrämmas av brittiska flottan.

Protesterna drog i gång på torsdagsmorgonen och pågick fram till eftermiddagen. Gregory Guida och Ian Gorst som är miljö- respektive utrikesminister på ön Jersey åkte själva ut för prata med fiskarna.

Natten till torsdag skickade Europeiska kommissionen ut ett uttalande angående situationen som uppstått. De skriver att villkoren för fisketillstånden strider mot det handsavtal som sedan tidigare ingåtts, det rapporterar The Guardian.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer