800 000 människor hotas av svält

Uppdaterad
Publicerad

Torkan slår mot Namibias samtliga 13 regioner.

Den allvarliga torkan har hotat områden i norra Namibia ända sedan regnsäsongens slut. Ända sedan slutet av april har det varit klart att katastrofen stått för dörren. Vattennivåer har sjunkit, det saknas foder till boskapen och många har ont om mat.

–Vi är hungriga, det är torkan, det säger 55-åriga Kariamakuju Kauta.

Sedan i maj råder undantagstillstånd i landet, och nu är situationen så allvarlig att 100 000 barn hotas av svår undernäring.

Hjälp behövs

Det skulle ha regnat, men i år blev regnsäsongen den torraste på 30 år, mellan oktober och april föll bara 166 millimeter regn, vilket är ungefär lika mycket som under en blöt månad i Sverige. Men, på sju månader i värmen i Namibia är det extremt lite och eftersom regnet uteblivit två år i rad utlystes undantagstillstånd av Namibias president i maj.

I den hårt drabbade Kunene-regionen lever Himba- och Zembafolken av boskapsskötsel och jordbruk. Här växte majs – innan torkan. Här brukade det vara odlingar, men nu finns bara torra, dammiga landskap. Betesmarker har försvunnit, och familjer tvingas sälja sina kor, billigt, och står sedan helt utan försörjning. UNICEF har beräknat att det behövs motsvarande 47 miljoner kronor för att hjälpa befolkningen i de svårast drabbade områdena i norra Namibia.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer