81-årige Rinaldo Plini vägrar att lämna sin jordbävningsdrabbade by. Foto: AP

81-årige Rinaldo vägrar bli evakuerad

Uppdaterad
Publicerad

I de jordbävningsdrabbade byarna i Italien har invånarna evakuerats, det hade varit för farligt att stanna kvar bland de raserade husen. Men 81-årige Rinaldo Plini vägrar att flytta på sig: – Min stad behöver mig, säger han

På toppen av ett berg i centrala Italien ligger byn Capricchia. Nära Amatrice, den stad som drabbades värst av jordbävningen i onsdags.

Vägrar lämna

Även Capricchia drabbades, men trots att räddningstjänsten av säkerhetsskäl stängt byn och evakuerat invånarna är det en av de bofasta som vägrar lämna sitt hem: 81-årige Rinaldo Plini.

– Hur skulle jag någonsin kunna överge min stad när den behöver mig som mest, frågar han sig.

– Min fru och mina barn ringer mig hela tiden och säger ”snälla pappa, var försiktig och använd hjälm”, fattar du? Men jag tänker inte ge upp.

Räddade grannen

När jordbävningen inträffade i onsdags hoppade Rinaldo Plini upp ur sängen och hjälpte sin granne ut  genom ett fönster. Hans eget hus klarade sig, till skillnad från många andra i byn.

Nu sover han ändå i en husvagn i byns utkanter, av säkerhetsskäl. Rinaldo säger att hans åtta höns, 14 kaniner och två grönsaksodlingar behöver honom. Men att elen har stängts av i byn ställer till problem.

Stämmer elbolaget

– Huvudledningen ligger på en byggnad som nästan kollapsat, så fär att undvika olyckor kom elbolaget kom hit och stängde av strömmen. Men för mig innebär det katastrof, jag har kött värt nästan 20.000 i frysen som håller på att bli förstört.

Nu ger Rinaldo elleveranören 3 dagar på sig att få igång elförsäljningen elen igen, annars lovar han att stämma det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.