Asha var nio då hon tvingades att gifta sig med Simakando. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Asha tvingades föda barn som nioåring

Uppdaterad
Publicerad

I Zambia tvingas 9-åriga flickor att gifta sig och föda barn, ofta med män som närmar sig pensionsåldern. Traditionen med barnbrudar lever fortfarande kvar, trots att åldersgränsen för giftermål är 21 år, eller 16 år om föräldrarna tillåter det.

Korrespondenternas Johan Ripås åkte till staden Kaoma i västra Zambia. Där tvingas flickor, som inte ens har nått tonåren, till sex och giftemål med mycket äldre män. Så fort flickorna får mens anses de vara redo för äktenskap.

– Unga flickor får fortfarande gå igenom initiationsriter när de är nio, tio, elva år gamla. Man tvingar in dem in i tidiga giftermål, säger Mui Indupo.

Mui Indupo arbetar mot barnäktenskap i Kaoma genom organisationen Young Women’s Christian Association, YWCA, i Zambia. Hon tar med Johan Ripås till en familj där mannen är nästan 40 år äldre än sin fru. Simakando är 55 år gammal och gifte sig med Asha när hon var knappt nio. Nu är hon 16 år och de har tre barn.

– Hon var nästan nio år gammal när det äldsta föddes, säger Simakando.

Använder träpenisar

För att flickorna ska klara av att ha sex med männen förbereds de, så att de är redo att giftas bort när de börjar menstruera, berättar Mui Indupo.

– Det finns en tradition i den här stammen. De gör en träpenis som de penetrerar flickan med. Det sker medan hon fortfarande är liten, innan hon ens har fått mens. Sedan när flickan börjar menstruera så är vaginan redan tillräckligt vidgad för att en man ska kunna tränga in, säger hon.

Asha, som fortfarande var ett barn när hon födde första gången, var tvungen att förlösas med kejsarsnitt. Men alla har inte samma tur som Asha. Zambia har hög mödradödlighet, troligen till följd av att många unga flickor föder barn trots att deras kroppar inte klarar av en förlossning.

”Vi betalar föräldrarna”

Enligt Unicef gifter sig 8 procent av Zambias flickor före 15 års ålder, fast det inte är lagligt förrän man fyllt 21. Simakando ser på Asha som att hon blev en kvinna redan när hon var nio år. När en flicka får mens är hon redo att gifta sig och skaffa barn, oavsett ålder, menar han.

– Man kan inte säga att det är något fel på människors traditioner. Om någon kommer från ett annat land där traditionerna ser annorlunda ut måste de ändå anpassa sig till det som gäller här, säger Simakando.

Precis som i många andra delar av världen betraktas kvinnan ofta som en handelsvara i västra Zambia. Många föräldrar ser sina döttrar som en källa till inkomst. Men det är inte bara därför som unga flickor pressas av sina föräldrar att ha sex med äldre män. Bakom ligger också gammal vidskepelse, en myt om att flickorna drabbas av en sjukdom om de behåller sin oskuld.

Korrespondenterna

Visa

Se Korrespondenterna ikväll 20.00 i SVT2. Diskutera på facebook.com/svt korrespondenterna och twitter #korrespondenterna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Korrespondenterna om barnäktenskap

Mer i ämnet