Khoulud al Ali har två barn och ett tredje på väg. Hon är i dag 15 år och gifte sig redan då hon var tolv med en man som var tio år äldre. Foto: SVT

Khoulod giftes bort när hon var 12 år gammal

Antalet barnäktenskap i Libanon ökar efter det att kriget i Syrien bröt ut. Det sker framförallt bland de syriska flyktingarna, och man gör det i ett slags skydd för flickorna. Men många gånger är de minst lika utsatta inom äktenskapet som utanför, för våld och sexuella övergrepp. Vi har träffat Khoulod al Ali i ett av de små flyktinglägren längs den syriska gränsen i Bekaadalen i Libanon. Hon giftes bort när hon var tolv år.

– Problemet var att mina bröder inte gillade att vi systrar bodde kvar hemma, säger Khoulod.

Hon och hennes man Imad, flydde från Syrien för ett halvår sen. De kom över gränsen i en buss och hamnade i ett plasttält tillsammans med andra flyktingar i ett läger i Bekaadalen i Libanon.

Hon bär ett av sina barn på armen och det andra håller hela tiden hårt i hennes klänning. Hon är 15 år, har två barn och ett till på väg.

– De säger att kvinnor är ett ständigt bekymmer. Så flickor gifts bort så snabbt som möjligt, säger hon, och tittar mig rakt i ögonen. Det är som ett knytnävsslag i magen. Att flickor och kvinnor skulle vara ett ständigt bekymmer är svårt att ta in, jag kan bara försöka möta hennes klara blick.

Giftes bort till sin kusin

Khoulod giftes bort när hon bara var 12 år med Imad som är hennes kusin. Deras föräldrar hade bestämt sen länge att de skulle gifta sig, och varken Khoulod eller Imad kunde säga emot.

Hon hade helst velat gå kvar i skolan i stället för att gifta sig, men det var inte möjligt, när man gifter sig måste flickan sluta skolan. Problemet, säger Khoulod, är att de tycker om pojkar mer än flickor.

Jag frågar hennes man, Imad hur det var möjligt att han kunde gifta sig med en tolvåring, för också i Syrien är det förbjudet. Han säger att de gifte sig men utan att registrera det officiellt och sen såg de till att Khoulod blev gravid, och då måste domstolen registrera deras äktenskap. Och när vi träffar Ahmad Darwish al Kurdi som är domare i Shariadomstolen i huvudstaden Beirut, bekräftar han att det är precis så det brukar gå till.

”Ingen får tvinga henne”

– Men om vi får ett sånt fall, måste man se till att hon vill det av egen fri vilja, ingen får tvinga henne, och familjen måste göra en läkarundersökning för att se om flickan är redo att ha sex med sin man, säger Ahmad Darwish al Kurdi.

Men han säger också att Islam har gett den här möjligheten, att gifta sig i stället för att, som flickor gör i Europa och USA när de fyllt 12 år, börja gå ut med pojkar.

Jag frågar Khoulod al Ali vad hon tänker om sin egen dotter, om hon vill gifta bort henne när hon blir tolv.

– Nej, säger hon, jag vill att hon fortsätter gå i skolan för att hennes framtid ska bli bättre och att hon kan bli något i livet.

Korrespondenterna

Visa

Se Korrespondenterna ikväll 20.00 i SVT2. Diskutera på facebook.com/svt korrespondenterna och twitter #korrespondenterna

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Korrespondenterna om barnäktenskap

Mer i ämnet