91-årig krigsförbytare fick 5 år

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 70 år efter Förintelsen döms den ukrainskefödde förre fångvaktaren John Demjanjuk till fem års fängelse för medhjälp till mord på tiotusentals.

-Rätten ser det som bevisat att John Demjanjuk under andra världskriget var en del av den nazistiska maktapparaten. Den anklagade deltog villigt i massmord på judar, fastslog domaren Ralph Alt i sin dom på torsdagen.

Enligt domstolen släpps Demjanjuk senare i dag av hänsyn till hans höga ålder. Han beläggs dock med reseförbud, eftersom domen inte vunnit laga kraft.

Demjanjuk, född 1920, var vakt i koncentrationslägret Sobibor i östra Polen där han enligt Alt deltog i mördandet av ”åtminstone 28 000 människor” under sex månaders tid 1943.

-Under den tiden anlände fler än 50 tåg med judar från Holland. Den äldste var född 1848, den yngsta var bara dagar gammal, förklarade Alt.

Seger för offren

Åklagarna hade yrkat på sex års fängelse.

”Dagens dom är en efterlängtad seger för offren, deras anhöriga och folk med moraliskt samvete”, deklarerade Efram Zuroff, chef för Simon Wiesenthal-centrets kontor i Jerusalem, i ett uttalande.

Försvaret lovar i sin tur att överklaga. Demjanjuks son John Jr kallade i ett e-brev redan före domen fadern ett offer för såväl nazisterna som efterkrigs-Tyskland.

Dömd i Israel

Demjanjuk föddes i Kiev och togs som sovjetisk soldat till fånga av Nazityskland 1941 eller 1942. Själv hävdar han att han därefter skickades mellan olika fångläger innan han efter kriget kom till USA.¨

Enligt domstolen tillhörde han i själva verket de krigsfångar som utbildades till fångvakter för tjänstgöring i förintelselägren.

Torsdagens dom är inte hans första: På 1980-talet utlämnades han och dömdes till döden i Israel sedan vittnen pekat ut honom som ”Ivan den förskräcklige” – en ökänd vakt från lägret i Treblinka. Han släpptes emellertid 1993 och fick återvända till USA sedan arkivuppgifter från den forna Sovjetunionen tydde på att en annan Ivan sannolikt dolde sig bakom det öknamnet.

Bara några år efter hemkomsten inleddes sedan de utredningar som ledde fram till torsdagens dom – troligen en av de sista för krigsförbrytelser under andra världskriget.

Fakta: Sobibor

Förintelselägret Sobibor i Lublinområdet i östra Polen byggdes våren 1942. Lägret ingick i Einsatz Reinhard (Operation Reinhard) som gick ut på att mörda alla polska judar. Men även zigenare och ryska krigsfångar av judisk börd fördes till Sobibor.

Vid lägret experimenterade man med de första versionerna av gaskamrarna där man använde avgaser från stridsvagnar för att döda offren.

Befälen var tyska men lägervakterna var tidigare sovjetiska krigsfångar, men också civila ukrainare och ryssar, många från olika etniska minoriteter.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.