En 93-årig man har dömts för sina brott under sin tid som SS-vakt under andra världskriget. Foto: AP/TT

93-årig döms för medhjälp till tusentals mord på koncentrationsläger

Uppdaterad
Publicerad

Mannen var SS-soldat och arbetade som lägervakt på ett koncentrationsläger i Stutthof i norra Polen. Han dömdes på torsdagen till två års villkorlig dom för medhjälp till 5 232 mord, rapporterar AP.

Bruno Dey började arbeta på det tyska koncentrationslägret innan han hade fyllt 18 år under de sista månaderna av andra världskriget, skriver AP.

Därför ställdes den tidigare SS-soldaten och lägervakten, numera 93 år, inför ungdomsdomstol.

”Massmordsmaskineri”

Rättegången tog nio månader och bestod av vittnesmål från både överlevare och släktingar till de som mördades, skriver tyska Deutsche Welle.

Några av de tusentals offren avrättades på lägret, andra dog på grund av sjukdom.

Enligt Bruno Dey själv var han medveten om att det fanns gaskammare på lägret.

– När du är en del av ett massmordsmaskineri, räcker det inte att titta bort, argumenterade åklagare Lars Mahnke under rättegången.

En av de sista som ställs inför rätta

Koncentrationslägret Stutthof låg i närheten av det som i dag är polska Gdansk.

Bruno Dey är en av de sista vakterna från koncentrationsläger som ställs inför rätta.

– I dag skulle jag vilja be om ursäkt till dem som gick igenom detta helvete av galenskap, och till deras släktingar. Något liknande kan aldrig få upprepas, sa Bruno Dey i ett sista uttalande tidigare i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.