Foto: Scanpix

Abbas: Kampen har bara börjat

Uppdaterad
Publicerad

Efter segern i FN:s generalförsamling talade palestiniernas president Mahmud Abbas om ett ”historiskt steg” mot självständighet vid Israels sida.

Sverige och 137 andra länder gav sent på torsdagskvällen Palestina status som observatörsstat i FN. I generalförsamlingen röstade endast nio medlemsländer emot resolutionen, medan 41 avstod från att rösta.

Mahmud Abbas firade i FN efter omröstningen men påminde om att en lång väg återstår innan drömmen om en palestinsk stat är uppfylld.

–I morgon inleder vi den verkliga kampen.

-Jag vill inte grumla glädjen över vår seger i kväll men vägen framför oss är fortsatt mycket svår, sade han.

Bakslag för USA

Det starka stödet var en diplomatisk seger för Abbas och en motgång för USA och Israel, som bara fick med sig Tjeckien, Kanada, Panama och några små Stillahavsstater.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton kallade beslutet i generalförsamlingen för ”olyckligt och kontraproduktivt” och menade att det reser nya hinder på vägen mot fred.

Före voteringen i sitt tal inför omröstningen sade den palestinske presidenten Mahmud Abbas att omröstningen är ”sista chansen” för en tvåstatslösning för Israel och Palestina. Han manade generalförsamlingen att ”utfärda en födelseattest för staten Palestina”.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu fördömde Abbas tal som ”fientligt och förgiftat”. Enligt Netanyahu blir en tvåstatslösning ännu mer avlägsen, när Palestina blir observatörsstat i FN.

Palestinier jublar

Israel har hela tiden varit starkt avvisande till det palestinska initiativet. Israel fruktar att palestinierna med sin nya status kommer kunna utmana Israel på ett helt annat sätt på den internationella arenan, till exempel vid Internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag.

Runt om i de palestinska områdena firade människor på gatorna med jubel och skott i luften. Även i den av Hamas kontrollerade Gazaremsan pågick firandet.

Hamasrörelsen välkomnade FN:s uppgradering av palestiniernas status. Tills helt nyligen har Hamas motsatt sig den palestinske presidenten Mahmud Abbas strävan att de palestinska områdena ska bli godkända som observatörsstat. Men sedan Hamas ledare i exil uttryckt sitt stöd så har även Hamasregeringen i Gaza givit ett ljumt bifall. Kovändningen har lett till spekulationer om att Hamas skulle vara redo för en ny omgång försoningssamtal med Abbas Fatahrörelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Palestinsk ansökan om FN-medlemskap

Mer i ämnet