”Grattis ABC för att ni stängde av Brian Ross för hans förfärligt felaktiga och oärliga rapportering om Ryssland, Ryssland, Ryssland Häxjakt. Mediebolag och tidningar borde göra detsamma med sina falska nyheter!”, twittrar Donald Trump. Foto: TT & skärmdump från Twitter

ABC stänger av reporter till Trumps glädje

Uppdaterad
Publicerad

En reporter på ABC News stängs av efter att kanalen felaktigt rapporterat om Trumps inblandning i Michael Flynns kontakter med Ryssland.

Trump hyllar tv-kanalen efter beslutet.

Michael Flynn, president Donald Trumps tidigare säkerhetsrådgivare, erkände i domstol att han ljugit för FBI om sina rysskontakter.

Enligt domstolsdokument från utfrågningen ska en mycket högt uppsatt medarbetare i Trumps stab ha instruerat Flynn om att kontakta utländska företrädare, inklusive Ryssland.

Trump och Ryssland

Under fredagen rapporterade ABC News, med hänvisning till en pålitlig källa, att det var Donald Trump själv som instruerat Flynn.

Nyhetskanalens avslöjande fick Wall Streets huvudindex att falla med över en procent.

Kanalen backade samma dygn

ABC tog sedan tillbaka uppgifter, med hänvisning till att källan förtydligat sig och sagt att Trump hade gett Flynn, tillsammans med en lite grupp rådgivare i uppdrag att hitta vägar att förbättra relationen med Ryssland och andra ”hotspots” under presidentvalskampanjen.

På Twitter skriver nyhetskanalen ”Vi är djupt ångerfulla och ber om ursäkt för det allvarliga felet vi gjorde i går”. ABC förklarar vidare att uppgifterna inte gått igenom den vanliga kontrollprocessen och att reportern, Brian Ross, som gick ut med uppgiften, stängts av.

Några timmar efter att ABC meddelat sitt beslut, hyllades nyhetskanalen av presidenten.

”Grattis @ABC för att ni stängde av Brian Ross för hans förfärligt felaktiga och oärliga rapportering om Ryssland, Ryssland, Ryssland Häxjakt. Mediebolag och tidningar borde göra detsamma med sina falska nyheter!”, twittrar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet