Foto: TT

Trump: Flynns agerande var ”lagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter att hans tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn uttalat sig i domstol om sina kontakter med Ryssland, slår USA:s president Donald Trump fast att Flynns agerande var ”lagligt”.

”Jag var tvungen att avskeda general Flynn eftersom han hade ljugit för vicepresidenten och för FBI. Han har erkänt sig skyldig till dessa handlingar. Det är skamligt eftersom hans handlingar under övergången var lagliga. Det fanns inget att dölja, twittrar Trump.

Med övergången syftar Trump på den period som inföll efter att han blivit vald men innan han tillträdde.

Trump och Ryssland

”Inget samröre”

Tidigare under dagen sade Donald Trump att det ”absolut inte fanns något samröre” mellan hans presidentvalskampanj och Ryssland. Presidenten förklarade samtidigt att han inte heller var orolig för vad Michael Flynn kan tänkas säga till utredarna.

Hans uttalanden kom i samband med att han tog frågor från journalister om den väntade skattereformen dagen efter att Flynn erkänt inför domstol att han ljugit för FBI om sina kontakter med Ryssland.

Flynn väntas också vittna om att en mycket högt uppsatt medarbetare i Trumps stab haft ryska kontakter.

Enligt flera medier i USA, bland andra CNN, är den högt uppsatte medarbetaren presidentens svärson Jared Kushner.

Ryska hackare

Erkännandet är en del i den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning om eventuell rysk inblandning i den amerikanska presidentvalskampanjen 2016. Genom att erkänna slipper Flynn undan vidare utredning. Att Mueller relativt milt bara åtalar Flynn på en punkt, för att ha ljugit för FBI vid fyra tillfällen, talar för att han förväntar sig att få omfattande information i utbyte.

Frågan om Trumpstabens eventuella kontakter med Ryssland har kastat sin skugga över hela Trumps tid vid makten. USA:s underrättelsetjänster har pekat ut ryska hackare för inblandning i valrörelsen och i nuläget pågår flera utredningar i kongressens, FBI:s och olika underrättelsetjänsters regi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet