Japans premiärminister Shinzo Abe. Foto: REUTERS/TT

Abe utropar seger i japanska valet

Publicerad

Japans premiärminister Shinzo Abes har utropats seger i det japanska valet till överhuset. Ett slutligt resultat har dock inte presenterats ännu, rapporter internationella medier.

Valet handlar om 124 platser i överhuset. Enligt en vallokalsundersökning från det Japans statliga television, NHK, skulle Abe och hans Liberaldemokratiska parti (LDP) tillsammans med koalitionspartnern Komeito få en majoritet av mandaten. Skulle resultatet efterlikna vallokalsundersökningen skulle de tilldelas mellan 67 och 77 av de 124 platserna.

LDP och Komeito har redan 70 platser i överhuset som inte ingår i dagens val.

– De regerande partierna fick majoritet, säger Abe till NHK.

Resultatet presenteras under måndagen, lokal tid.

Ändringar i grundlagen

En av frågorna inför valet var om Abes block skulle kunna få två tredjedelars majoritet – vilket krävs för att kunna göra ändringar i grundlagen. Anledningen är att Abe vill garantera förvarets roll i konstitutionen, som i dagsläget förbjuder landet från att föra krig och att upprätthålla militära stridskrafter. För att nå två tredjedels majoritet måste Abes block få 85 platser.

En vinst för den styrande koalitionen skulle också innebära att 64-årige Shinzo Abe kan sitta kvar som premiärminister till och med november och slå det rekord om 2 886 dagar på posten som hålls av Taro Katsura, som styrde Japan i början av 1900-talet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer