”Ta era radband ur våra äggstockar” har en kvinna skrivit på sin rygg vid en abortdemonstration i San Salvador. Foto: TT

Abort föreslås ge 50 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

50 års fängelse. Det kan bli konsekvensen för kvinnor och flickor som gör abort i El Salvador om ett nytt lagförslag går igenom. – Det är en horribel situation, säger Katarina Bergehed, kvinnorättsexpert på svenska Amnesty.

I El Salvador är abort förbjudet under alla omständigheter – om kvinnan har blivit våldtagen eller är minderårig spelar ingen roll. Den som ändå gör abort riskerar ett fängelsestraff på mellan 2 och 8 års fängelse. Och nu kan lagen komma att skärpas ytterligare. Kongressledamöter från det största konservativa oppositionspartiet i landet föreslår nämligen att lagen ska skärpas, en skärpning som kan ge 50 års fängelse för abort.

– El Salvador är inte det enda landet med ett totalförbud men så här höga straff har vi inte sett tidigare. Skulle detta gå igenom är det en stor backlash, säger Katarina Bergehed, kvinnorättsexpert på svenska Amnesty.

”Frågan är akut”

Lagförslaget kommer att diskuteras i kongressen de närmaste dagarna. En omröstning kan enligt Katarina Bergehed bli aktuell inom bara några veckor.

– Frågan är akut och vi är djupt oroade. Det finns en risk för att förslaget går igenom.

Förbud misstänkliggör kvinnor

Det rådande abortförbudet i El Salvador innebär inte bara att de som gör aborter straffas. Även kvinnor som får missfall och andra komplikationer misstänkliggörs och flera har dömts, menar Amnesty.

– Om en gravid kvinna söker vård för blödningar eller komplikationer är det vanligt att sjukvårdspersonal kontaktar myndigheterna.

Amnesty känner till minst 25 fall där kvinnor blivit dömda trots att omständigheterna talar för att det inte handlar om en abort utan om ett missfall.

”Ständig häxjakt”

Att få igång en diskussion om kvinnor och sexuell hälsa i El Salvador är svårt, säger Katarina Bergehed.

– Kvinnor har låg status och här handlar det dessutom om sex, det är en ständig häxjakt.

Trots tabut finns lokala kvinnoorganisationer som driver frågan om abortförbudet och den skärpning som nu föreslås.

Startar upprop

Amnesty International har nu startat ett upprop mot lagförslaget. Med uppropet hoppas Amnesty kunna stötta organisationernas arbete.

– Vi hoppas att uppropet kan sätta tryck på kongressledamöterna och att få tillstånd en seriös diskussion, säger Katarina Bergehed och fortsätter:

– Det är en horribel situation, där man i slutändan riskerar kvinnors liv, eftersom abort ibland är det enda sättet att rädda kvinnors liv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer