Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Fouad Youcefi är på plats i Kentucky där abortfrågan väntas bli viktig inför mellanårsvalet. Foto: SVT

Aborträtten viktig fråga i Kentucky inför mellanårsvalet

Uppdaterad
Publicerad

Aborträtten har varit en brännande fråga inför mellanårsvalet i USA. Men medan flera delstater folkomröstar om att den ska stärkas, är frågan i Kentucky i stället om rätten till abort över huvudtaget ska skyddas av konstitutionen.

– Det är så nära ett totalt förbud man kan komma, säger SVT:s tillträdande USA-korrespondent Fouad Youcefi.

När USA:s högsta domstol i somras rev upp den federala abortlagstiftningen infördes abortförbud i flera delstater. Frågan har sedan dess delat landet och ses nu på flera håll som en av nyckelfrågorna inför det stundande mellanårsvalet.

I Kentucky, som är en av de delstater där hårda abortrestriktioner har införts, är frågan nu om rätten till abort över huvudtaget ska omfattas av konstitutionen.

– Det är så nära ett totalt förbud man kan komma. Man har inte rätt att göra abort här på grund av incest, man får inte göra abort om man har blivit våldtagen. De kvinnor som drabbas av missfall och där fostret inte stöts bort av kroppen har jättesvårt att få hjälp eftersom det medicinskt betraktas som en abort. Det finns ett undantag mot de här restriktiva reglerna och det är om en gravid persons liv är i fara. Men annars är det i princip ett totalt förbud här, säger SVT:s tillträdande USA-korrespondent Fouad Youcefi som befinner sig på plats i Kentucky.

”Har sett det här som räddningen”

Enligt Fouad Youcefi har det i de demokratiska leden funnits förhoppningar om att aborträtten ska få en avgörande roll när amerikanerna nu går till vallokalerna.

Men de senaste månaderna har frågor som rör ekonomi och kriminalitet blivit allt viktigare för väljarna. Även migrationsfrågan har vuxit i betydelse i framför allt de södra delarna av landet.

– Demokraterna har hoppats mycket på att det här skulle mobilisera USA. Men det har inte varit helt lätt med tanke på den ekonomiska situationen som har varit i landet de senaste månaderna, säger Fouad Youcefi.

– Många demokrater har sett det här som räddningen eftersom Joe Biden har varit ganska impopulär som president den senaste tiden. Men inflationen och fördyringen i USA har verkligen tagit överhanden. Den frågan dominerar mer än abortfrågan gör.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter att högsta domstolen i USA i juni i år fattat beslut om att häva den historiska domen Roe mot Wade från 1973 har flera delstater stärkt eller upphävt abortskyddet på egen hand. Foto: SVT/Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.