Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fängelsestraff i upp till tio år – tre amerikanska delstater som omedelbart införde abortförbud. Foto: AP

Delstaterna som nu inför abortförbud

Uppdaterad
Publicerad

Efter fredagens beslut i USA:s högsta domstol har flera delstater redan infört abortförbud – och många fler väntas följa.

Samtidigt meddelar flera andra delstater att de kommer att arbeta för att stärka och skydda aborträtten. 

På fredagen beslutade USA:s högsta domstol att riva upp “Roe mot Wade”, vars beslut 1973 ledde till att abort upp till vecka 24 ansågs vara en konstitutionell rättighet.

Inför det nya beslutet i domstolen hade 13 delstater i USA redan en så kallad triggerlag som var redo att träda i kraft när beslutet om att upphäva “Roe mot Wade” kom.

Abortförbud direkt med beslutet

I delstaterna Kentucky och Louisiana inträdde abortförbud därför direkt. Där riskerar nu en person som vill utföra en abort fängelse upp till fem år respektive tio år samt böter. Undantag finns om personen som bär barnet riskerar sitt liv.

Däremot betyder det inte att varje delstat med en triggerlag per automatik inför ett abortförbud direkt. Bland annat i Tennessee och Idaho träder lagen i kraft efter 30 dagar från högsta domstolens beslut.

I Wyomingoch Utah träder lagen i kraft så fort respektive delstats lagstiftare godkänt den.

Kliniker börjat stänga ner

I ett antal delstater utan en triggerlagar kan andra äldre lagar träda i kraft. Detta är fallet i bland annat demokratstyrda Wisconsin, där delstatens demokratiska statsåklagare nu arbetar för att en över hundra år gamla lag – som förbjuder abort – inte ska träda i kraft.

Under fredagen meddelade även abortkliniker i ett flertal av dessa stater att de stoppar samtliga planerade aborter. I bland annat Kentucky och Arkansas är abortklinikernas beslut kopplade till de nya lagarna, medan i Arizona beslutade abortkliniker att det inte var säkert att utföra aborter då det inte är fastställt om lagen innan ”Roe mot Wade”, som förbjuder abort, gäller och personalen kan då riskera fängelse.

Vill ordna fristad

Det är långt ifrån alla delstater som kommer att införa ett förbud. Flera delstater har lagar som skyddar aborträtten. Bland annat har Kaliforniens guvernör lovat att kämpa för att delstaten ska bli abortfristad genom en ny lagstiftning.

– I samband med dagens beslut från högsta domstolen, som äventyrar hälsan och säkerheten för miljontals kvinnor över hela landet, kommer Kalifornien göra allt för att skydda alla kvinnors grundläggande rättigheter i Kalifornien och utanför, sa delstatens guvernör Gavin Newsom under fredagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här betyder högsta domstolens beslut – SVT:s utrikesreporter reder ut.

Arkansas, Idaho, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, North Dakota, Oklahoma, South Dakota, Tennessee, Texas, Utah och Wyoming.

Samtliga stater inför ett abortförbud i samband med att ”Roe mot Wade” upphävs inom 30 dagar. I vissa fall måste lagen godkännas eller genomgå annan administration. I andra fall träder den i kraft direkt som i Louisiana, Kentucky och South Dakota.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer