Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är abort förbjudet i hela USA nu? Kan den nationella aborträtten återinföras? Hör USA-kännaren Andreas Utterström svara på frågor i inslaget. Foto: SVT

USA-kännaren: Så svårt är det att ändra beslutet om aborträtten

Uppdaterad
Publicerad

USA:s delstater kan nu förbjuda abort, efter att högsta domstolen kommit fram till att aborträtt inte skyddas av landets konstitution.

Det är en utveckling som USA:s president Joe Biden vill stoppa – men vad skulle krävas för att backa bandet?

– Så som läget är från och med i dag, så kommer det att vara under hela min livstid, säger USA-kännaren Andreas Utterström.

Att få till en liberal majoritet i domstolen kan bli svårt. Domarna sitter på livstid och röstsiffrorna för dagens beslut var 6-3 till de konservativa domarnas favör.

– Det här har blivit juridik, inte politik, säger Andreas Utterström.

I stället för att backa bandet, och få till ett nytt beslut i USA:s högsta domstol, har Joe Biden aviserat att han vill stifta federala lagar om aborträtten. För det krävs majoritet i kongressen.

– Det här är inte över, sa presidenten efter beslutet.

Men det är inte säkert att han lyckas. Även om han skulle driva fram en sådan lag är det oklart om den skulle vara förenlig med konstitutionen.

Se Andreas Utterström reda ut frågorna om aborten i USA i klippet här ovanför

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.