Abortmotståndarna jublar över Trumps HD-tillsättning

Uppdaterad
Publicerad

Amy Coney Barrett har tagit plats i USA:s högsta domstol och därmed cementerat den konservativa majoriteten. Medan många amerikanska liberaler gnisslar tänder firar abortmotståndare Trumps val.

– Vi känner oss hoppfulla, säger Eric Scheidler, vd för antiabort-organisationen Pro-Life Action League.

När Amy Coney Barrett förra veckan tog plats i USA:s högsta domstol firade många konservativa. Inte nog med att hon potentiellt kan vara med och avgöra tvister som uppstår kring presidentvalet och dess utfall. Hon är dessutom populär i högerkristna cirklar som i henne ser en representant för de egna konservativt kristna värderingarna.

– Vi är helförtjusta i Amy Coney Barrett, säger Eric Scheidler, vd för antiabort-organisationen Pro-Life Action League.

– Hon är djupt troende. Hon är också väldigt vältalig och passionerad kring sin tro. Hon kan prata om sin tro på ett sätt där tron överlappar med hennes ansvar som domare och hon har alltid vara väldigt noga på den punkten.

Mer specifikt hoppas Eric Scheidler att Barrett kommer att bli en stridbar allierad i kampen mot den amerikanska aborträtten. Det var det historiska Roe v Wade-fallet som 1973 lagstadgade rätten till abort i hela USA. Den hoppas abortmotståndare på sikt kan hävas, eller åtminstone naggas i kanten bit för bit.

– Jag väntar mig att hon kommer att vara villig att ge en rättvis chans till sådana fall som pro-life-rörelsen lyfter fram för att tygla in aborter, säger Scheidler.

Som exempel uppger han att skattepengar inte ska användas till aborter och att föräldrar till minderåriga ska informeras om deras dotter vill göra abort. Scheidler själv anser att han och de han företräder tidigare inte har fått en rättvis chans i domstolen, men att man nu hoppas på ändring.

– Vi känner oss hoppfulla att hon kan hålla kvar många sådana här restriktioner som domstolen har tenderat att stoppa under de senaste åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.