Julian Assange på Ecuadors ambassad i Storbritannien 2017.

Advokat: Assange blev pappa på ambassaden

Uppdaterad
Publicerad

Wikileaksgrundaren Julian Assange ska ha fått två söner under åren han satt instängd på Ecuadors ambassad i London, skriver brittiska Mail on Sunday.

Tidningen publicerar en intervju med barnens mor, advokaten Stella Morris, samt bilder på Assange tillsammans med sönerna.

Barnen uppges vara två respektive ett år gamla och Morris, som enligt tidningen är född i Sydafrika men i dag svensk medborgare, säger att hon väljer att offentliggöra sin relation med Assange eftersom hon är orolig att han ska smittas av coronaviruset i fångenskapen.

Wikileaks bekräftar

Wikileaks bekräftar på sociala medier uppgifterna om Assanges faderskap. I en film som organisationen publicerat berättar Morris att hon först träffade Assange 2011 och till följd av sina språkkunskaper blev en central medlem i hans juridiska team.

– Precis som mina språkkunskaper i svenska hade varit relevanta för det svenska målet blev det faktum att jag talar flytande spanska viktigt för den politiska asylprocessen, säger Morris i filmen.

Fängslad i Storbritannien

Wikileaksgrundaren sitter fängslad i Storbritannien i väntan på att en amerikansk utlämningsbegäran ska prövas. USA anklagar Assange för bland annat brott mot landets spionerilagar och han riskerar årtionden i fängelse.

Brittisk polis grep Assange för ett år sedan, efter att han tillbringat nästan sju år på Ecuadors ambassad, dit han tog sin tillflykt för att undvika utlämning till Sverige där han tidigare misstänktes för flera sexualbrott. Samtliga dessa misstankar har preskriberats eller lagts ner

Fakta: Julian Assange

Född 1971 i Townsville, Australien.

Blev som tonåring känd som hacker under namnet Mendax, och bröt sig bland annat in i datasystemen hos amerikanska Pentagon och Nasa.

Var 2006 med och grundade Wikileaks. Organisationens syfte var att publicera läckt material från visselblåsare.

Wikileaks nådde den breda allmänheten 2010 med publiceringen av en video från en amerikansk helikopterattack i Irak. Ett dussintal civila dödades i attacken, bland dem två journalister från nyhetsbyrån Reuters.

Samma år publicerade Wikileaks också tiotusentals dokument om USA:s krig i Afghanistan och Irak, som bland annat visade att barn dödats i amerikanska insatser.

2016 publicerade Wikileaks e-post från Demokraternas presidentkandidat Hillary Clintons kampanj. Enligt den amerikanska Muellerutredningen låg hackare med kopplingar till ryska underrättelsetjänster bakom dataintrånget.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.