En demonstrant som stödjer Julian Assande utanför en domstolsbyggnad i London, 23 januari. Foto: Kirsty Wigglesworth, AP

Läkare: Behandlingen av Assange är tortyr

Uppdaterad
Publicerad

Julian Assange utsätts för tortyr i det brittiska fängelse där han sitter. Det menar över hundra läkare och psykologer från 18 länder i ett öppet brev i tidskriften The Lancet.

”Vi fördömer tortyren av Assange. Vi fördömer att han förvägras sin grundläggande rätt till lämplig sjukvård”, heter det i brevet.

Wikileaksgrundaren sitter fängslad i Storbritannien i väntan på att förhandlingar ska inledas med USA nästa vecka. Han kan bli utlämnad till USA för att ha avslöjat försvarshemligheter och riskerar att dömas till 175 år i amerikanskt fängelse.

Fallet Assange

Julian Assange greps av brittisk polis i april i fjol efter att ha tillbringat nästan sju år på Ecuadors ambassad i London. Dit tog han sin tillflykt för att undvika utlämning till Sverige, där han sedan 2011 misstänktes för flera sexualbrott. Samtliga svenska fall har preskriberats eller lagts ner.

Brott mot brittiska borgensregler

Sedan i maj avtjänar han ett nästan ett år långt fängelsestraff för brott mot brittiska borgensregler.

Nils Melzer, FN:s särskilda sändebud för tortyr, har tidigare varnat att Assange visar symptom som tyder på att han har utsatts för psykologisk tortyr.

Ställa in förhör

Förra året flyttades han tillfälligt till en vårdavdelning på grund av dålig hälsa. Hans hälsotillstånd har dessutom tvingat domstolen i London att flera gånger ställa in planerade förhör med honom.

I ett liknande upprop i höstas varnade läkare att Assanges hälsa är så dålig att han riskerar att dö i fängelset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet