Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen presenterade i dag sin regeringsombildning sedan tre av hans ministrar meddelat att de slutar. Arkivbild. Foto: TT

Affärsman känd från tv tar plats i regering

Uppdaterad
Publicerad

En entreprenör känd från tv var den stora överraskningen när Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen presenterade tre nya ministrar.
En symbol för en ny tid i dansk politik, men inget som förändrar styrkeförhållandet gentemot oppositionen, menar politiska bedömare.

Affärsmannen och entreprenören Tommy Ahlers, som tar över som utbildnings- och forskningsminister efter Sören Pind, var den stora skrällen när statsministern Lars Lökke Rasmussen presenterade sina tre nya ministrar för drottning Margrethe.

Ahlers är inte folkvald, men han kommer att ställa upp i nästa val till folketinget. Han är mest känd i Danmark som en av experterna i tv-programmet Lövens Hule, som liknar det svenska entreprenörsprogrammet Draknästet.

– Förr i tiden hade man letat efter en minister i det mer traditionella affärslivet, men Tommy Ahlers har en profil som illustrerar en ny tid, säger Niels Lunde, affärskommentator och en del av chefredaktionen på affärstidningen Börsen.

Gammal minister åter

Mer väntat var att Jakob Ellemann-Jensen tar över som miljö- och livsmedelsminister efter Esben Lunde Larsen, som likt Pind aviserade sin avgång på tisdagen. På onsdagen kom även beskedet att Karen Elleman, syster till Elleman-Jensen, lämnar sin post som minister för fiskeri, jämställdhet och nordiskt samarbete.

– Jag har bett Karen Elleman att lämna regeringen med det stora hoppet om att Venstre ska välja henne som första kvinnliga ordförande för partiets folketingsgrupp, säger Lökke.

Ersättare för Karen Elleman blir Eva Kjer Hansen. Hon var tidigare miljö- och livsmedelsminister, men avgick i februari efter att regeringens stödparti Det Konservative Folkeparti (C) hotat med misstroendevotum med anledning av nya och omstridda lantbruksregler.

Går jämnt ut

Alla tre nya ministrar tillhör statsministerns parti Venstre. Senast den 17 juni 2019 måste ett nytt val till folketinget hållas, men en politisk bedömare tror inte att regeringen Lökke har stärkt sina kort gentemot oppositionsledaren Mette Frederiksen, Socialdemokraterna, med sin regeringsombildning.

– Det är en ombildning med några minus och några plus och det går någorlunda jämnt ut, säger Erik Holstein, politisk kommentator på sajten Altinget, till Ritzau.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer