Se varför hashtagen har spridits över hela världen. Foto: Wazhma Sayle/Reuters

Afghanska kvinnors protest mot talibanerna: ”Rör inte mina kläder”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor över hela världen uttrycker missnöje mot talibanernas regler – att kvinnor ska leva under begränsningar. Med kampanjen #Donottouchmyclothes, rör inte mina kläder, på sociala medier vill de stå upp för afghanska kvinnors rättigheter.

Hundratals kvinnor har delat bilder på sig själva i traditionella kläder efter talibanernas uttalande om vad kvinnor måste ha på sig om de ska få undervisas. Samtidigt samlades kvinnliga studenter vid ett universitet i huvudstaden Kabul för att visa sitt stöd för talibanerna.

– De 300 kvinnor som representerade talibanerna kan inte representera de tre miljoner kvinnor i Afghanistan som i 20 år har kämpat för deras rättigheter och utveckling, säger Wazhma Sayle, som bor i Sverige sedan sex år tillbaka och som är en av dem som delat en bild med hashtagen.

Hör Wazhma i klippet ovan om varför den här kampanjen är viktig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.