Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter Bert Sundström om mötet mellan Putin och de afrikanska ledarna. Foto: SVT/TT

Afrikanska ledare i möte med Putin för att söka ”väg mot fred”

Uppdaterad
Publicerad

Ledare från sju afrikanska länder anlände under lördagen till Sankt Petersburg för samtal med den ryske presidenten Vladimir Putin. Målet med mötet uppgavs vara att få igång fredsförhandlingar mellan Ryssland och Ukraina.

– Det är fullständigt orealistiskt, det finns inga punkter där Ukraina och Ryssland kan komma överens om vettiga samtal som kommer att leda till fred, säger SVT:s utrikesreporter Bert Sundström.

Ledare från Sydafrika, Zambia, Komorerna, Kongo-Brazzaville, Egypten, Senegal, och Uganda besökte under helgen både Ukraina och Ryssland. Målet är enligt länderna att inleda vad de kallar en fredsplan, som går ut på att få Ukraina och Ryssland att förhandla för att nå fred.

Ryssland vill visa upp sina vänner

I bilderna från mötet mellan Putin och de afrikanska ledarna ser det ut att vara muntert.

– Det Ryssland har att vinna på det här är att man kan visa upp framför allt för hemmapubliken och andra länder som är vänskapligt inställda till Ryssland, att Ryssland inte är isolerat och har vänner. Det syns väldigt tydligt på bilderna när Putin hälsar på sina afrikanska gäster. Det är hjärtligt och muntert, säger Bert Sundström, SVT:s utrikesreporter.

Besökte Ukraina under fredagen

I fredags besökte ledarna Kiev och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj , ett möte som inleddes med att besökarna tvingades ta skydd när ryska luftangrepp träffade huvudstaden.

President Zelenskyj sade efter mötet att förhandlingar med Ryssland inte är möjligt så länge ryska soldater befinner sig på ukrainskt territorium.

Hör SVT:s utrikesreporter om mötet och om det här kan leda någonvart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.