Sydafrika är det hårdast drabbade landet i Afrika med nästan 700 000 smittade och drygt 18 000 avlidna. Foto: Foto: Kim Ludbrook

Afrikas låga dödstal i covid-19 förvånar forskare

Publicerad

När coronaviruset på allvar började svepa över världen växte oron för en okontrollerad spridning i Afrika. Nu tecknas en annan bild. Kontinentens smitt- och dödstal är jämförelsevis låga, något som kan förklaras av en ung befolkning.

– Vi vet att åldern är den absolut största riskfaktorn, säger Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi.

I april varnade FN-organet Uneca för att viruset sannolikt skulle skörda minst 300 000 liv i Afrika. I maj skrev WHO ned siffran till 190 000.

Då hade flera afrikanska länder redan agerat och infört hårda åtgärder för att förhindra smittspridningen. En del av oron byggde på att sjukdomar som påverkar immunförsvaret, exempelvis hiv och tuberkulos, är vanligare på kontinenten, förklarar Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet.

– Det är klart att den rädslan fanns, i synnerhet när man såg att alla rika länder hade panik, säger Ekström.

Drygt tio månader in i pandemin tycks Afrika ha klarat sig bättre än förutspått. Hittills har knappt 39 000 dödsfall konstaterats på kontinenten med omkring 1,3 miljarder människor. Även antalet smittfall är relativt lågt: cirka 1,6 miljoner, enligt statistikdatabasen Worldometer.

62 procent under 25 år

Samtidigt tyder flera antikroppstudier på att långt fler än så smittats av viruset.

Resultaten har förvånat forskare och ett helt säkert svar på virusmysteriet kring varför en relativt stor andel av befolkningen har antikroppar, samtidigt som dödstalen är låga, saknas.

En möjlig delförklaring kan vara kontinentens unga befolkning. I subsahariska Afrika är 62 procent av befolkningen under 25 år, enligt en FN-rapport från i fjol.

– Vi vet att åldern är den absolut största riskfaktorn. Och på den afrikanska kontinenten så är det bara knappt 0,3 procent som är över 80 år, säger Ekström.

Studier har även visat att afrikaner som genomgått lättare förkylningar av andra coronavirus kan ha utvecklat ett visst motstånd mot covid-19, rapporterar magasinet Science.

Oro över nedstängningarna

Samtidigt menar vissa experter att kontinentens låga testkapacitet troligtvis bidrar till att samtliga dödsfall i covid-19 inte registreras, rapporterar Reuters. Men någon betydande överdödlighet på kontinenten har inte upptäckts, enligt Anna Mia Ekström.

Nu riktas oron mot de effekter som nedstängningarna av länderna har fört med sig.

– I många afrikanska länder har fattigdomen stigit markant, svälten ökat och barnadödligheten gått upp väldigt mycket på grund av nedstängningarna, säger Anna Mia Ekström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.