Frankrikes president Emmanuel Macron vid Samuel Patys kista under minnesceremonin. Foto: FRANCOIS MORI / TT / AFP

Agenda om mordet på Samuel Paty och efterverkningarna

Uppdaterad
Publicerad

Veckans Agenda tar upp situationen i Frankrike efter det bestialiska mordet på historieläraren Samuel Paty. Polisen beskriver mordet som ett terrordåd. Stora demonstrationer till stöd för yttrandefrihet och sekularism har ägt rum och myndigheterna har stängt moskéer och förbjudit föreningar.

För drygt en vecka sedan mördades läraren Samuel Paty på öppen gata i en förort i Paris. Polisen beskriver mordet som ett terrordåd. Paty blev halshuggen som hämnd för att han undervisat sina elever om fransk yttrandefrihet och då visat karikatyrbilder av profeten Muhammed.  

För fem år sedan mördades tolv personer vid attentatet mot tidningen Charlie Hebdo. Även det som en hämnd efter att tidningen publicerat karikatyrer på profeten Muhammed. Inom kort väntas domarna mot 14 misstänkta medhjälpare i terrordådet mot Charlie Hebdo komma.    

Nyhetsbloggen

Det brutala mordet på Paty har skakat Frankrike och omvärlden. Dådet mot Charlie Hebdo 2015 är också det ett öppet sår i Frankrike. Den senaste veckan har människor demonstrerat för yttrandefrihet samt till stöd för den franska sekularismen (laïcité). Laïcité-traditionen är stark i Frankrike och har kopplingar tillbaka till 1789 och deklarationen om människans och medborgarens rättigheter.  

Moskéer har stängts och föreningar har förbjudits som en konsekvens av mordet på läraren Paty. President Emmanuel Macron har gjort skarpa uttalanden som att “islamister vill åt vår framtid”. Som en motreaktion har bojkotter mot franska varor inletts i flera länder som till exempel Kuwait och Qatar. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har reagerat hårt mot Macrons uttalanden och sagt att Macron behöver göra ett ”psyktest”. Det fick i sin tur Frankrike att kalla hem sin ambassadör i Turkiet för konsultationer.

I kvällens Agenda och i våra nyhetsprogram fördjupar vi reaktionerna i Frankrike.  Agenda gör också en intervju med Frankrikes ambassadör i Sverige, Etienne de Gonneville  för att få en bild av hur han ser på landets strategi framöver och reaktionerna i omvärlden. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet