Ett av Egyptairs plan. Foto: TT

Egyptairplanets svarta låda tyder på rök i kabinen

Publicerad

Haveriutredarna har lyckats få fram information från en av det kraschade Egyptairplanets svarta lådor. De första uppgifterna tyder på rök i kabinen.

Egyptairs flight MS804 störtade i Medelhavet på sin väg från Paris till Kairo i maj. Alla de 66 personerna ombord omkom.

Planet sände inte ut något nödmeddelande och det är ännu oklart vad som orsakade kraschen.

Hela flighten registrerad

Minneschipsen från planets så kallade Flight data recorder, som sparar uppgifter om saker som höjd, position, hastighet och färdriktning, återlämnades till Egypten i veckan efter att ha blivit reparerade och rengjorda av tekniker i Frankrike. Nu avslöjas en del av innehållet. Enligt preliminära uppgifter finns hela flighten registrerad.

”Registrerad information överensstämmer med ACARS meddelanden om rök på toaletten och i det elektriska systemet”, uppger de egyptiska haveriutredarna i ett uttalande enligt Reuters.

Höga temperaturer

ACARS (Aircraft Comunications Adressing and Reporting System) är ett system som används för att planet ska kunna kommunicera med markpersonalen.

Delar av vraket från planets frontsektion visar tecken på att ha blivit skadad av höga temperaturer och sot, uppger haveriutredarna.

Den andra svarta lådan, som spelar in ljud från cockpit, är fortfarande i Frankrike för att repareras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Egyptair-kraschen

Mer i ämnet