Bilder på vrakdelarna från Egyptair-planet har publicerats på egyptiska militärens Facebook-sida. Foto: EGYPTIAN ARMED FORCES

Spår av sprängämnen på dödsoffer i flygkrasch

Publicerad

Spår av sprängämnen har hittats på kvarlevor av personer som befann sig ombord på det Egyptair-plan som försvann över Medelhavet den 19 maj i år. Det uppger egpytiska myndigheter. I kraschen omkom 66 personer.

Planet var på väg från Paris till Kairo när det fattade eld och kraschade i östra Medelhavet. Nu uppger Egyptens luftfartsmyndighet att sprängämnesresterna ska ha hittats på kvarlevorna av offren.

Fyndet kan hjälpa utredarna att få klarhet i vad som orsakade kraschen. Inspelningar från planets svarta låda har visat att någon i besättningen försökt släcka en brand i planets cockpit.

Ny typ av sprängmedel?

Terrorforskare Hans Brun säger till SVT Nyheter att han inte är förvånad över uppgifterna – men glatt överraskad att man lyckats hitta någonting alls, då planet kraschade mitt i havet.

– Nu återstår bara att se vilken typ av sprängmedel som har använts. Är det ett hemkok, militärt sprängmedel eller kommersiellt, säger han och fortsätter:

– Det värsta som kan tänkas ske är att det här rör sig om en ny typ av sprängmedel som inte kan upptäckas i de vanliga säkerhetskontrollerna. Och då får vi antagligen en ganska intensiv debatt om flygsäkerhet igen.

Säkerhetslucka på flygplatsen

Hans Brun menar att de nya fynden indikerar att det kan finnas säkerhetsluckor på flygplatsen i Paris.

– Det är fullt möjligt, en flygplats har tusentals anställda, det är näst intill omöjligt att upprätthålla 100-procentig säkerhet någonstans.

Slår hårt mot turismen

Beskedet om att det kan ligga ett terrordåd bakom kraschen kan bli ytterligare en spik i kistan för den egyptiska turistindustrin. Det här skulle inte vara första gången som terrordåd riktas mot turistnäringen i landet.

– Det finns en väldigt stor oro i landet, eftersom det här slår hårt mot turismen. Men det här planet har ju lyft från Paris, så då kanske det blir en mindre känslig fråga om det visar sig att sprängmedel placerades ombord därifrån, säger SVT:s korrespondent Stina Blomgren.

Fakta om kraschen

Visa

Flight MS804, en Airbus A320 var på väg från Paris till Kairo och försvann omkring 280 kilometer från den egyptiska kusten.

Ombord fanns 56 passagerare och 10 besättningsmän. Bland passagerarna fanns 30 egyptier, 15 fransmän, två irakier och en medborgare från respektive Tchad, Sudan, Saudiarabien, Kuwait, Algeriet, Storbritannien, Belgien, Kanada och Portugal.

Brandlarmet ska ha utlöst bara minuter innan planet kraschade och utredarna har tidigare hittat sotrester på bärgade vrakdelar.

Inget nödmeddelande sändes ut från planet innan det kraschade i Medelhavet den 19 maj. 66 personer omkom.

I slutet av juni öppnade åklagarmyndigheten i Paris en utredning om dråp i samband med kraschen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Egyptair-kraschen

Mer i ämnet