Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Girighet kommer vinna över säkerhet.” Det menas ai-forskaren Max Tegmark som förklarar vad de senaste turerna kring Open AI kan betyda. Foto: SVT

AI-forskaren: Girigheten vinner över säkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Efter påtryckningar från anställda och investerare fick Open AI:s vd Sam Altman återvända till jobbet, fem dagar efter att han fått sparken. Samtidigt har två kvinnor från styrelsen sparkats – efter att ha uttryckt ovälkommen oro över ett potentiellt genombrott inom teknologin, säger AI-forskaren Max Tegmark.

Sam Altman sparkades när han enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters inte tog företagets forskare på allvar när de varnade styrelsen om att ett av Open AI:s nya projekt kan utgöra ett ”hot mot mänskligheten”.

AI-forskaren och professorn i fysik Max Tegmark är känd för att belysa farhågorna med en för hastig utveckling utan reglering av artificiell intelligens.

– Vi är på väg förbi den ”vanliga” AI:n mot en som vi inte riktigt vet hur man kontrollerar. Och vi har varnat för att om det blir en kollision mellan säkerhet och girighet, kommer girigheten att vinna om det inte finns lagar och regler, säger Max Tegmark, AI-forskaren och professorn i fysik, under torsdagens Aktuellt.

De två styrelsemedlemmarna som precis fått sparken menar Tegmark är ett exempel på det här. Enligt amerikanska rapporter ville kvinnorna sätta stopp för det nya projektet Q* som tar teknologin till en helt ny nivå.

– Och nu har de åkt ut, säger forskaren.

Hör mer från Max Tegmark i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem är Sam Altman? Foto: Patrick Semansky/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.