Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På schweiziska företaget använder man AI för att smaksätta vegetabiliskt kött. Foto: Marco Nilson/SVT.

AI hjälper att smaksätta vegetabiliskt kött i Schweiz

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för vegetabiliskt kött har vuxit enormt de senaste åren – inte minst intresset från investerare är stort. Utmaningen har varit smaken och konsistensen. Men med hjälp av artificiell intelligens försöker man nu hitta svaret på hur det ska smaka.

Marknaden för ”kött” utan kött, som ofta görs av vegetabiliska råvaror, spås växa och motsvara 150 miljarder kronor, enligt det schweiziska företaget Firmenich. Det sker från låga nivåer, men livsmedelsföretag satsar nu mycket pengar på att ta fram nya produkter där proteinet inte kommer från ett levande djur. Detta för att man ser ett konsumentdrivet intresse för att minska köttkonsumtionen.

Utmaningen har varit smaken och konsistensen. Men med hjälp av artificiell intelligens kan man snabba på utvecklingen, och närma sig upplevelsen av en riktigt saftig köttbit.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.