Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när forskaren Anders Hast gå igenom AI-programmet som nu visar att den uppmärksammade mystiska kvinnan vid Putins sida egentligen är flera personer. Foto: SVT/Privat

AI-tekniken visar: ”Kameleont-kvinnan” vid Putins sida är olika personer

Uppdaterad
Publicerad

En blond kvinna har dykt upp på flera officiella bilder tillsammans med Vladimir Putin och väckt spekulationer om att presidenten använder skådespelare.

Nu visar AI-teknik att det troligen rör sig om mer än en person.

– Jag blev jätteförvånad, säger forskaren Anders Hast.

På en bild från 2016 är ”kameleont-kvinnan” en del av besättningen. Året därpå dyker hon upp i ett kloster. På nyårsafton 2022 står en blond uniformerad soldat precis bakom presidenten.

Minst två olika personer

Bilderna på blonda kvinnor i Putins närhet har väckt misstankar i sociala medier om att presidenten använder samma skådespelare på sina officiella bilder. Men rör det sig ens om samma kvinna?

Anders Hast är professor vid Uppsala universitet som forskar kring ansiktsigenkänning.

När bilderna började cirkulera i media letade han, av ren nyfikenhet, reda på 36 olika gruppbilder där ”kameleont-kvinnan” förekom på 15 av dem. Han körde bilderna dels i systemet han själv forskar i, dels i ett kommersiellt verktyg.

– Jag tänkte att det här var ett bra testfall utifrån de algoritmer jag jobbar med. Jag trodde att vi skulle hitta samma person och blev förvånad att den här kvinnan i militäruniform inte är samma kvinna som förekommer i åtminstone tre andra sammanhang, säger Anders Hast.

Enligt AI-teknik är ”kameleont-kvinnan” alltså minst två olika personer. Militärkvinnan, som dök upp i samband med nyårsafton, är inte samma person som tidigare setts vid Putins sida, menar Anders Hast.

– Jag skulle inte påstå att det är 100 procent säkert, men det är nära. De hamnar i olika kluster även om klustren ligger grannar, säger han.

Andra personer förekommer

Däremot hittade han flera andra personer som förekommer på flera olika bilder tillsammans med president Putin.

Anders Hast säger att han inte vill göra någon politisk poäng med sin upptäckt, utan själv blev ytterst förvånad av resultatet.

– Sedan kan man fundera varför alla de här andra personerna dyker upp hela tiden med Putin, men det har jag ingen aning om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.