Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad vet vi om kvinnan, och vad säger Rysslandskorrespondent Bert Sundström om fejk-spekulationerna? Se videon. Foto: SVT/TT

Putin-mysteriet: Vad är det för kvinna som dyker upp gång på gång?

Uppdaterad
Publicerad

Militärer står uppradade bakom Rysslands president Vladimir Putin, som ska hålla nyårstal. Bilder från talet har nu fått stor spridning i sociala medier, och startat en storm av spekulationer – på grund av en mystisk blond kvinna.

Vladimir Putin vill visa att han tar allvarligt på det som nu pågår i Ryssland och Ukraina, därför omger han sig av militärer under det traditionella nyårstalet, säger SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

Så det brukar inte stå militärer bakom presidenten när det är dags för nyårstal?

– Nej det gör det verkligen inte. Han brukar stå så att man ser ett tjusigt Kreml och vajande flaggor.

”Kameleont-kvinna”

En av de militärer som står bakom Putin är den som hamnat i sociala medier-användarnas blickfång. En blond kvinna, som kallats ”en kameleont-kvinna” – och lett till misstankar om att militärerna bakom Putin bara är fejk, att de är skådespelare.

– Kvinnan som står närmast bakom Putin till vänster har varit med på officiella bilder av Putin lite då och då. I alla fall verkar det så. På nyårsafton var hon uniformerad soldat. På en bild från 2016 framställs hon som en del av besättningen på en fiskebåt. På ett annat foto står hon bakom Putin under ett kyrkobesök, säger Bert Sundström.

Liknande misstankar har också cirkulerat kring officiella Putin-bilder förut, att personer i bakgrunden återkommer i flera bilder, men i olika roller.

Se de olika bilderna där den mystiska kvinnan misstänks dyka upp, och hör Bert Sundströms tankar om dem, i videon ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när forskaren Anders Hast gå igenom AI-programmet som nu visar att den uppmärksammade mystiska kvinnan vid Putins sida egentligen är flera personer. Foto: SVT/Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.