Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är historien bakom Rysslands presidents halv-antika telefoner? Se videon för expertens förklaring.

Vad är grejen med Putins uråldriga telefoner?

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin meddelade i ett tv-sänt tal att landet inför delvis mobilisering. I bakgrunden syntes samtidigt något som fick människor på sociala medier att reagera – något som även tidigare gett upphov till olika typer av spion-spekulationer: Varför har Putin så gamla telefoner?

Vid flera tillfällen har Vladimir Putin dykt upp i tv, omringad av retro-utrustning, så som äldre telefoner. Detta har inte gått sociala medier-användarna förbi.

Reaktioner från Twitter Foto: Faksimil

En del av reaktionerna på telefonerna är hånfulla, medan andra har hävdat att telefonerna har någon typ av KGB/spion-relaterad förklaring.

Inte en ”kryptotelefon”

Marcus Dansarie är kapten och doktorand på Institutionen för försvarssystem, Försvarshögskolan.

– De som har särskilda krav på att skydda sina telefonsamtal använder så kallade kryptotelefoner. Dessa krypterar samtalet hela vägen mellan sändare och mottagare, så att avlyssning blir omöjlig. I princip alla världens länder används kryptotelefoner för att diskutera sekretessbelagd information, säger han till SVT Nyheter.

Men, Marcus Dansarie menar att han inte tror att de ålderdomliga telefonerna som synts i olika intervjuer är kryptotelefoner – utan att de troligen tillhör det gamla sovjetiska vertusjkasystemet.

Se honom förklara mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.