Airbus stoppar helikoptrar av modellen H225 Super Puma. Foto: TT

Airbus stoppar helikoptertyp efter dödsolyckan i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Efter den svåra helikopterolyckan nära Bergen i Norge uppger tillverkaren Airbus att alla Super Puma-helikoptrar av samma typ tills vidare stoppas från kommersiellt flyg.

Det var en H225 Super Puma som var på väg från en oljeplattform när den kraschade i Nordsjön under fredagen. Ingen av de 13 ombord överlevde.

Luftfartsmyndigheter i Norge och Storbritannien har redan stoppat flygningar med modellen, även känd som EC225LP. Nu har Airbus Helicopters, en del av bolaget Airbus, tillfälligt utökat flygförbudet till att gälla hela helikopterflottan.

Helikopterkraschen vid Turøy

”Vi delar smärtan”

I ett pressmeddelande skriver Airbus Helicopters att man ser mycket allvarligt på den tragiska olyckan.

– Vi delar smärtan med de drabbades familjer, vänner och kollegor, skriver företaget.

Från tillverkarens sida vill man inte kommentera de uppgifter som gör gällande att helikopterns rotor lossnat. Vidare skriver företaget att man heller inte vill göra några kopplingar till tidigare händelser, utan avvaktar resultatet av den utredning som inletts.

Airbus Helicopters kommer att delta i nämnda undersökning för att mer i detalj försöka ta reda på vad som gjorde att helikoptern kraschade i Nordsjön under fredagen.

Skickar egna experter

Två av företagets tekniska experter skickas nu till Norge, och i pressmeddelandet uttrycker man även en förhoppning om att svaret på frågan kan komma inom några dagar.

Före kraschen ska helikoptern snabbt ha tappat runt 640 meter i höjd, och ett ögonvittne som NRK pratat med uppger att han såg kraftig rök komma från helikoptern.

Rotorn och andra vrakdelar hittades på en holme medan delar av helikopterkroppen ligger i havet på sex-sju meters djup.

FAKTA: TIDIGARE HELIKOPTERKRASCHER

14 januari 2014: Två män omkommer då en ambulanshelikopter flyger in i en högspänningsledning och kraschar vid Sønsterudtunneln på E16 i Hole.

11 januari 2012: Två personer omkommer då en helikopter av typen Robinson 44 tillhörande Jämtlands Flyg störtar i Mosjøen.

4 juli 2011: Fem personer omkommer då en Eurocopter AS350 B3 från Airlift-basen i Kinsarvik havererar i Hardanger under en privat flygning.

27 januari 2010: Alla fyra ombord dör när en Robinson R 44 Astro störtar och går genom isen utanför hamnen i Horten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helikopterkraschen vid Turøy

Mer i ämnet