Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) är på plats vid grekiska gränsen för att dela ut flygblad. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Åkesson (SD) vid grekiska gränsen: Sverige är fullt

Uppdaterad
Publicerad

SD:s partiledare Jimmie Åkesson har rest till gränsen mellan Turkiet och Grekland. Där delar han ut flygblad om att Sverige inte kan ta emot fler asylansökande.

Andra partiledare i riksdagen kallar hans agerande ynkligt och ovärdigt.

Jimmie Åkesson befinner sig i den turkiska staden Edirne med sin stabschef och några fotografer. Där pratar han med migranter och polisen. På flygblad som han delar ut står det på engelska ”Sverige är fullt” och meddelandet signeras med ”Svenska folket och Sverigedemokraterna”.

– Det finns ingen kapacitet i Sverige att ta emot fler. Det finns inga bostäder. Vi försöker få dem att inte vilja åka till just Sverige, säger Åkesson till tidningen.

Anspelar på M-bild

I ett inlägg på Twitter som partiledaren publicerat står ”Stäng gränsen!” följt av ”Vi gjorde vad vi kunde för att förhindra migrationskrisen 2015. Vi gör vad vi kan för att hindra en ny migrationskris!”

”Stäng gränsen!” verkar anspela på den bild som Moderaterna lade ut på sociala medier i måndags med partiledaren Ulf Kristersson där det stod ”Stärk gränsen!”.

Kristersson vill inte uttala sig om lämpligheten i Åkessons agerande. Han tycker det finns viktigare saker för partiledare att göra.

– Vår seriösa uppgift som lagstiftare är att se till att Sverige får en bättre migrationspolitik och att vi använder Sveriges inflytande i Europa till att se till att EU håller EU:s yttre gräns. Jag tänker inte syssla med symbolhandlingar på plats, säger Kristersson.

TT har sökt Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor, som inte vill ge någon kommentar.

Anders W Jonsson, vikarierande partiledare för Centern, skriver till TT: ”Det här är inte värdigt en svensk partiledare. Jag är upprörd över hur Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna använder utsatta människor i ett politiskt spel. Att dessutom göra sig till talesperson för hela svenska folket är helt oacceptabelt.”

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt kallar agerandet ynkligt: ”Flyktingar möts med våld och nekas att ens ansöka om asyl. Då tycker SD att det är dags att försöka plocka några partipolitiska poäng. Ynkligt”, skriver han på Twitter.

I klippet nedan: SVT:s politikreporter: ”Åkesson vill signalera att de menar allvar”

Möte i kväll

På onsdagskvällen möts EU:s migrationsministrar för ett extrainsatt möte där det bara finns en punkt på agendan – läget vid gränsen mellan Grekland och Turkiet.

Över 10 000 människor har försökt ta sig över gränsen till Grekland sedan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i torsdags sade att Turkiet inte längre kommer att hindra flyktingar och migranter från att ta sig in i EU.

– Nu är det viktigaste att vi hanterar den akuta och kortsiktiga situationen. Det värsta som skulle kunna inträffa är att vi manövrerar på ett sådant sätt att vi plötsligt har tre, fyra miljoner asylsökande på grekiskt territorium. Då kommer det att leda till enorma bekymmer, säger Morgan Johansson.

I Bryssel betonar EU:s svenska inrikeskommissionär Ylva Johansson att allt som görs behöver vara lagenligt.

– Vi måste naturligtvis skydda våra yttre gränser. Och naturligtvis måste det göras proportionerligt och med full respekt för grundläggande rättigheter. Det är fullständigt klart och det råder ingen motsägelse i det, säger Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.