Ryske journalisten Arkadij Babtjenko, i mitten, under den tv-sända presskonferensen. Här flankerad av chefen för Ukrainas säkerhetstjänst, Vasyl Hrytsak, och chefsåklagaren Jurij Lutsenko. Foto: TT

Ukrainas chefsåklagare: 30 personer skulle dödas

Publicerad

Journalisten Arkadij Babtjenko, som först rapporterades mördad men sedan visade sig vara vid liv, var en av 30 personer som skulle dödas, enligt Ukrainas chefsåklagare Jurij Lutsenko.

Vilka de andra 29 personerna på dödslistan är avslöjade inte Lutsenko vid den tv-sända presskonferensen, men han säger att morden nu har förhindras tack vare den ukrainska säkerhetstjänstens insats.

Enligt den ryske Babtjenko och den ukrainska säkerhetstjänsten iscensattes mordet på honom för att förekomma ett riktigt mordförsök. De som låg bakom mordplanerna skulle tro att de hade lyckats.

– Tack vare den här insatsen lyckades vi stoppa en illasinnad konspiration och dokumentera hur den ryska säkerhetstjänsten planerade för det här brottet, säger Vasyl Hrytsak, chefen för Ukrainas säkerhetstjänst, vid presskonferensen.

Två har gripits

Babtjenko dök själv upp livs levande under presskonferensen om det påstådda mordet, som visade sig vara iscensatt. Han tackade säkerhetstjänsten för att ha räddat hans liv och skrev senare på Twitter att han ska dö när han är 96 år gammal och har dansat på Rysslands president Vladimir Putins grav.

Två personer har gripits. En av dem är misstänkt för att ha beställt mordet och en annan för att ha blivit erbjuden motsvarande drygt 350 000 kronor av rysk säkerhetstjänst för att mörda den Kreml-kritiske journalisten.

Babtjenko levde i exil i Ukraina för att han känt sig hotad i Ryssland på grund av sitt arbete.

Bakgrund: Arkadij Babtjenko

Den 41-årige ryske journalisten Arkadij Babtjenko har främst rapporterat från militära konflikter där hemlandet varit involverat.

Som 19-årig värnpliktig på 1990-talet skickades han som soldat till kriget i Tjetjenien och han skickades dit igen på 2000-talet. Han har sedan skrivit flera böcker som skildrar just krig, däribland ”Krigets färger. Ett vittnesmål” (2007) om Tjetjenien och ”Bilder av ett litet krig” (2009) om Sydossetien.

”Jag brukade vara en god soldat”, skrev han 2017. ”Och nu är jag en dålig soldat. Jag vill leva mer än vad jag vill dö.”

Han har skrivit för flera tidningar, däribland den liberalt lagda dagstidningen Novaja Gazeta. Tidningen beskrev Babtjenko som en ”sann konstnär” som gjorde ”de bästa reportagen från kriget i Sydossetien”.

På senare år har Babtjenko intresserat sig för striderna mellan pro-ryska separatister och ukrainska regeringsstyrkor i östra Ukraina, samt den ryska annekteringen av Krimhalvön. Han lever i exil i Ukraina.

2015 tilldelades Babtjenko Tucholskypriset av Svenska Pen, ett pris som delas ut för insatser för yttrandefriheten.

Källa: AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.