Foto: TT

Åklagare: Byggfusk höjde dödstal

Uppdaterad
Publicerad

Slarvigt utförda renoveringar med fel typ av byggnadsmaterial bidrog till att så många människor omkom i jordskalvet i mellersta Italien. Det menar en åklagare.

Billiga och illa genomförda renoveringar i strid med byggnadsregler kan delvis förklara de höga dödstalen i samband med jordskalvet i Italien, enligt åklagaren Giuseppe Saieva som utreder katastrofen.

– Om byggnaderna konstruerats som de görs i Japan så hade de inte kollapsat, säger han till La Repubblica.

Dödligt tunga balkar

Flera experter har lyft fram det utbredda bruket av relativt billiga cementbalkar vid utbyggnader och renoveringar som en möjlig delförklaring till att så många hus rasade i skalvet. De tunga och mindre flexibla balkarna kan bli dödliga om de lossnar vid ett skalv eftersom de riskerar att krossa äldre, underliggande väggar.

Raserade hem

Närmare 300 människor miste livet i skalvet, som hade en magnitud på 6,2. Uppskattningsvis 2.500 italienare förlorade sina hem. Räddningsarbetet pågår ännu, men hoppet om att hitta någon vid liv har falnat. Ingen människa har grävts ut levande ur rasmassorna sedan i onsdags kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.