Foto: TT

Åklagare: Högerextremister kan ligga bakom bussbomb

Uppdaterad
Publicerad

Tyska åklagare misstänker att högerextremister kan ligga bakom bombdådet mot fotbollslagets Borussia Dortmunds spelarbuss. De brev där islamister tar på sig skulden bedöms vara falska.

Tyska åklagare tror att de brev där islamister tog på sig tisdagens bombdåd mot fotbollslaget Boussia Dortmunds spelarbuss är falska. Enligt uppgifter i tysk press kan det vara högerextremister som författat breven.

Tre identiska brev författade på tyska hittades nära platsen där tisdagens attack utfördes. På dessa stod att dådet utfördes ”i allahs namn” och som vedergällning för att tyska spaningsplan används mot IS i Syrien, rapporterade bland annat tv-kanalen ARD.

Läs mer: En gripen efter misstänkt islamistdåd

Enligt utredningsrapporten finns det ”betydande tvivel” på om brevens innehåll stämmer. Frauke Koehler på åklagarkammaren säger till Reuters att det finns anledning att misstänka att det rör sig om förfalskningar.

– Det är korrekt, breven är verkligen tvivelaktiga, säger hon men vill av utredningsskäl inte kommentera orsakerna ytterligare.

Läs mer: Dortmundstjärna skadad vid explosion

Tidningen Bild citerar en icke namngiven utredare som säger:

– Omständigheter föranleder oss att tro att det mest troliga är att de skyldiga har bakgrund inom extremhögern.

Teorin är att breven har skrivits för att lura allmänheten att tro att attacken mot Dortmunds spelarbuss var ytterligare ett dåd utfört av islamistiska extremister.

En skadad

Tidningen Tagesspiegel uppgav på fredagen att man tagit emot ett anonymt mejl där någon tog på sig skulden för attentatet samtidigt som vederbörande refererade till Adolf Hitler samt rasade mot multikultur. I mejlet nämndes också att ytterligare en attack kan komma att ske den 22 april.

Det var i samband med kvartsfinalen i Champions League på hemmaplan mot franska Monaco som en explosion inträffade intill Dortmunds spelarbuss när den lämnade hotellet. Mittbacken Marc Bartra skadades av glassplitter och fick föras till sjukhus för operation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Spelarbuss utsatt för attack

Mer i ämnet